Польща направила в регіони таблетки йодиду калію через загострення ситуації на ЗАЕС

Польща направила в регіони таблетки йодиду калію через загострення ситуації на ЗАЕС

Укрінформ
У Польщі в межах заходів щодо цивільного захисту населення між відділами рятувальної служби Польщі розподілено таблетки йодиду калію.

Як йдеться у повідомленніміністерства внутрішніх справ й адміністрації Польщі, це зроблено у зв’язку з бойовими діями, що ведуться в районі Запорізької АЕС, передає Укрінформ.

“У межах проведення антикризових заходів та цивільного захисту, у зв’язку з інформацією у ЗМІ про бойові дії в районі Запорізької АЕС, минулого тижня до районних відділень державної рятувальної служби було передано таблетки з йодидом калію”, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, це стандартна процедура, передбачена законодавством на випадок можливого виникнення радіаційної загрози.

Водночас, у МВС Польщі запевнили, що на цей час такої загрози немає, і ситуація перебуває під постійним моніторингом Національного агентства з атомної енергії РП. Як підкреслюється, служби, які відповідають за державну безпеку, перебувають у постійній готовності, і для кожного громадянина Польщі “забезпечено відповідну кількість йодиду калію”.

Читайте також: Захист від наслідків радіаційної аварії: у МОЗ розповіли, що треба мати вдома

Водночас, у польському МВС порадили не застосовувати йодид калію профілактично, без рекомендації лікарів.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Читайте також: Україна очікує від МАГАТЕ потужних кроків у демілітаризації ЗАЕС – Зеленський

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС. Його пропозиція передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

На ЗАЕС 16 вересня вдалося завезти найнеобхідніші запчастини, матеріали та дизельне пальне. З 17 вересня ЗАЕС знову під’єднана до української електромережі й отримує з неї живлення для підтримання станції в холодному стані.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-