ЄС вимагає пояснень від білорусі через затримання у Мінську європейського дипломата

ЄС вимагає пояснень від білорусі через затримання у Мінську європейського дипломата

Укрінформ
ЄС викликав «на килим» тимчасового повіреного у справах білорусі в Брюсселі після затримання у Мінську представниці дипломатичної делегації ЄС, яка була присутньою на політичному судовому процесі проти представників білоруської опозиції.

Про це у Брюсселі під час брифінгу у четвер заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я можу підтвердити цей дуже прикрий інцидент, який відбувся позавчора. Це був неприйнятний та гідний жалю акт порушення дипломатичного статусу. Наша тимчасово повірена у справах зі складу делегації ЄС в Мінську була затримана та утримувалася у білоруській поліції більше двох годин. Це незаконне затримання нашого дипломата є серйозним порушенням Віденської конвенції щодо дипломатичних відносин, яка гарантує особисту недоторканність дипломатів. Такі дії підривають їх (дипломатів) безпеку в білорусі», - сказав речник.

Читайте також: рф вербує білорусів для війни та відправляє через свою територію – Данілов

Він уточнив, що це затримання сталося, коли дипломат виходила з приміщення після публічного заслуховування рішення суду за підсумками закритого судового засідання, в ході якого десять політичних в’язнів отримали невиправдано великі та жорсткі вироки та терміни ув’язнення.

«Це вже другий такого роду інцидент, пов'язаний із незаконним затриманням дипломатичного персоналу ЄС. Ми вже викликали тимчасового повіреного у справах білорусі в Брюсселі із рішучою вимогою пояснень щодо цього інциденту та підкреслили, що це не повинно повторюватися», - додав Стано.

Читайте також: Чому лавров почав раптом погрожувати Молдові

За повідомленнями ЗМІ, 6 вересня у Мінську білоруська поліція на кілька годин затримала тимчасову повірену у справах ЄС Евеліну Шульц. Це сталося після того, як вона побувала на судовому процесі над білоруськими політв’язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-