Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дотягнутися до путіна – місія окремого спеціального трибуналу

Дотягнутися до путіна – місія окремого спеціального трибуналу

Укрінформ
На відкритті міжнародної виставки Russian War Crimes у Брюсселі пролунало чимало важливих заяв щодо російських злочинів, скоєних на території нашої країни, у самому центрі Європи.

Та усі вони несуть спільний головний посил - коли увесь цивілізований світ єдиний у бажанні покарати зло, воно буде покаране.

Без сумніву, справедливість, за яку борються українці буде відновлена лише тоді, коли усі винні у цій кривавій війні будуть притягнуті до відповідальності. І говорячи «усі винні», варто розуміти, що відповідальність має бути на обох рівнях: на рівні держави-агресора та на рівні окремих осіб – організаторів і виконавців.

Найважче буде покарати тих, хто в лютому місяці сидячи у кремлі надав санкцію на початок цієї війни. Саме тому у Брюсселі Україна вчергове звернулася до світової спільноти щодо необхідності створення спеціального трибуналу, який виконає цю важливу місію. 

Коротко роз’ясню деякі питання, стосовно такого трибуналу.

Навіщо створювати окремий спеціальний трибунал

Наше національне правосуддя з першого дня війни працює над притягненням до відповідальності російських військових, які безпосередньо вчиняють злочини на нашій землі. Та ефективно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом, який має юрисдикцію розслідувати в Україні воєнні злочини, злочин проти людства та злочин геноциду.

Саме МКС може притягнути до відповідальності як виконавців на рівні командирів полків чи бригад, так і організаторів, які розпочали цю війну та віддають злочинні накази. Адже для МКС не існує жодного імунітету високопосадовців, яким ті могли б прикритися.

Та оскільки ані Україна, ані держава-агресор рф не ратифікували Римський статут, за яким здійснює свою діяльність Міжнародний кримінальний суд, цей орган не може розслідувати в Україні найголовніший злочин, який у міжнародному гуманітарному праві називають "матір'ю всіх злочинів" – злочин агресії.

Тож для притягнення до персональної відповідальності найголовніших винуватців – тих, хто вчинив найтяжчий злочин агресії, розпочавши цю війну, потрібно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Він має доповнити роботу Міжнародного кримінального суду, виконавши окреме чітке завдання – дотягнутися до путіна, посадити його на лаву підсудних і притягнути до відповідальності за злочин агресії.  

Що робить Україна для створення спеціального трибуналу

Майже півроку Україна звертається до світової спільноти та працює над створенням спеціального міжнародного трибуналу, який судитиме вище керівництво рф. У цьому намірі нас вже підтримали ПАРЄ, ОБСЄ, НАТО, з рекомендаціями створення спеціального трибуналу за принципом ad hoc, який зможе видати ордери на арешт путіна та вищого керівництва рф виступив Європейський парламент.

На виставці у Брюсселі Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола ще раз підтвердила таку позицію Європарламенту, наголосивши на тому, що Європа, як і Україна, вимагає притягнути путіна до відповідальності. 

Для України такий посил демократичної Європи є вкрай важливим. Адже, як вірно наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль - “ці злочини скоюють не лише солдати, а й російське керівництво, яке наказало атакувати та бомбити наших дітей, наших жінок і чоловіків, і яке розпалило ненависть до нашої країни та народу”.

Говорячи про окремий спеціальний трибунал для російського керівництва, передусім, йдеться про відновлення справедливості. Як зазначив очільник Офісу Президента Андрій Єрмак "якщо немає справедливості, то немає і свободи - свобода і справедливість завжди йдуть пліч-о-пліч". 

Проте важливим питанням є механізм створення такого трибуналу. Адже попри те, що існує кілька шляхів: угода з ООН, або угода з ЄС чи Радою Європи, або міжнародний договір між Україною та іншими державами – кожен із них має певні недоліки або правові перешкоди.

Насправді, найлегше для України було б створити такий тимчасовий суд за рішенням Генасамблеї ООН. Однак, ми розуміємо, що у Радбезі ООН є постійне представництво рф, яке має право вето і безумовно заблокує таке рішення.

Тож наразі найімовірнішим є підписання міжнародного договору між Україною та іншим державами про створення такого спеціального тимчасового суду.

Як швидко може бути створений спеціальний трибунал

Наразі Україна працює над залученням якомога більшої кількості країн, які підпишуть такий договір. Зазначу, що спочатку його можуть підписати кілька десятків країн. І це цілком реально отримати вже до кінця цього року. Інші країни зможуть згодом приєднатися до договору.

Певний час знадобиться для самого процесу створення спеціального трибуналу, адже потребують вирішення питання його розташування, фінансування, структури та, зокрема, формування міжнародного суддівського й прокурорського корпусу.

Країни, які підтримують Україну в питанні притягнення до відповідальності російських злочинців, зокрема, найвищого рівня, зацікавлені створити не показове “судилище”, а справедливий трибунал з обґрунтованими вироками для винних. Як наголосив у своєму виступі Європейський комісар юстиції та верховенства права Дідьє Рейндерс - “ми готові притягнути винних до відповідальності, але для забезпечення їх законності необхідно дотримуватись процесуальних норм”.

Звичайно, Україна, як правова держава, поділяє таку позицію.

У разі створення такого трибуналу, на основі наданих Україною доказів має бути сформовано обвинувальний акт щодо злочину агресії росії проти України. Звичайно, це не означає, що путіна та інших вищих керівників рф одразу затримають та доставлять на лаву підсудних.

Проте, саме після того, як будуть такі ордери, у разі виїзду на територію країн, що визнали юрисдикцію трибуналу, правоохоронці мають їх заарештувати й передати до суду.

Якою може бути відповідальність путіна

Безумовно, доведення факту злочину агресії проти України стане підставою для вироку путіну та вищого військово-політичного керівництва рф. І безумовно, йдеться про довічне позбавлення волі, або значні строки ув'язнення – десятки років.

Щодо фактичного виконання вироку – дійсно, є складнощі у тому, що путін власними руками ізолював себе на території рф, навряд чи він наважиться у статусі підсудного виїхати на територію країни, що приєдналася до договору про створення спеціального міжнародного трибуналу. Адже його там неодмінно буде затримано.

Проте, варто не забувати, що злочин агресії, як і інші міжнародні злочини, не мають строку давності. Тож це лише питання часу.

Хто крім путіна опиниться перед трибуналом

Кожен злочин має конкретне обличчя, його вчиняє конкретна людина. Тож і відповідати мають конкретні винуватці.

Позиція України чітка – трибунал має висунути обвинувачення у злочині агресії особисто путіну та усьому вищому політичному й військовому керівництву рф. Зокрема, всім членам Ради безпеки рф – Лаврову, Медведєву, Патрушеву, Шойгу та ще низці високопосадовців, які публічно підтримали рішення путіна розпочати війну на території нашої країни.

Де може відбутися спеціальний трибунал для путіна

Будь-яке європейське місто будь-якої країни, яка підпише двосторонню угоду з Україною про створення спеціального трибуналу може його прийняти.

Проте, на мою особисту думку, логічним було б створити його саме в Гаазі. Враховуючи, що спецтрибунал буде доповнювати роботу Міжнародного кримінального суду, який також знаходиться в Гаазі та наразі здійснює розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, тобто всього похідного від агресії.

Підсумовуючи, згадайте Нюрнберзький трибунал, Токійський трибунал. Історія показує, що саме оголошення вироків воєнним топ-злочинцям на таких трибуналах здатне повернути людям віру у справедливість та надію на дієвість міжнародного права.

Фото: Amaury Laporte

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-