Учасникам «змови проти лукашенка» у білорусі дали від 2,5 до 11 років

Учасникам «змови проти лукашенка» у білорусі дали від 2,5 до 11 років

Укрінформ
Суд у білорусі засудив трьох політичних активістів, які виступали проти режиму Олександра Лукашенка, до тюремних термінів від 10 до 11 років.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ПЦ «Вясна».

Засуджених обвинуватили у підготовці змови з метою захоплення влади. При цьому нібито планувалося вбити самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка.

Ватажком змови суд визнав адвоката Юрія Зенковича - його засуджено до 11 років ув'язнення. По 10 років ув'язнення отримали літературознавець і політолог Олександр Федута і голова партії БНФ Григорій Костусьов. Костусьов був єдиним, хто не визнав свою вину. Усім трьом прокурор просив по 12 років позбавлення волі.

Читайте також: У Білорусі винесли перший у 2021 році смертний вирок

Ще двом обвинуваченим – бухгалтеру мінської фірми Зенковича Ользі Голубович та водію-дальнобійнику Денису Кравчуку – призначено по 2,5 року колонії. На думку суду, вони не брали участі у змові, але винні у порушенні громадського порядку.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні минулого року фсб рф заявило, що громадяни білорусі Юрій Зенкович та Олександр Федута планували здійснення військового перевороту в білорусі за сценарієм кольорових революцій «із залученням місцевих та українських націоналістів», а також фізичне знищення лукашенка.

Після цього сам лукашенко заявив про намір спецслужб США нібито вчинити замах на нього. За його словами, саме за цей "замах" затримали політолога Олександра Федуту, опозиційного політика Григорія Костусьова та юриста Юрія Зенковича, який, крім білоруського, мав громадянство США. Зенкович і Федута були затримані у Москві, звідки доставлені до білорусі.

Суд у цій справі розпочався 29 липня поточного року. У суді як свідок виступав колишній редактор незалежного інформаційного каналу NEXTA Роман Протасевич. Крім того, свідчення дали двоє лідерів незалежних профспілок – Олександр Ярошук та Сергій Антусевич. Їх привозили під конвоєм із СІЗО, оскільки вони проходять обвинуваченими в іншій кримінальній справі.

Читайте також: У Білорусі оголосили вирок довіреним особам Тихановської

Експерти вважають, що "справа про змову" була оперативною грою білоруського кдб для виявлення громадян, налаштованих проти режиму лукашенка, а великі тюремні терміни призначені для залякування інших незгодних.

Ця новина надійшла на тлі повномасштабної російської агресії проти України. Вторгнення здійснюється в тому числі і з території білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-