Проросійська акція у Празі свідчить лише про страх чехів перед економічною кризою - експерт

Проросійська акція у Празі свідчить лише про страх чехів перед економічною кризою - експерт

Укрінформ
Організована чеськими опозиційними політичними силами проросійська акція в Празі 3 вересня не є свідченням того, що чехи відмовляються підтримувати Україну. Опозиція робила ставку на страх чеського суспільства перед соціально-економічною кризою.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив експерт програми сусідства та регіональних ініціатив Ради зовнішньої політики “Українська призма” Михайло Драпак в інтерв’ю “Радіо НВ”.

Він зазначив, що суботня акція у Празі була організована консервативною євроскептичною партією “Триколор”, яка запросила до участі опозиційну Партію прямої демократії, були помічені навіть прапори комуністичної партії.

“З цих політичних сил до парламенту входить лише Партія прямої демократії ... Відповідно, це сили, які не можна назвати позасистемними, але вони явно перебувають в опозиції до нинішнього уряду. Вони просто грають на тому, що відбувається і які ключові проблеми турбують чеських громадян”, - сказав Драпак.

Читайте також: Фіала назвав проросійську багатолюдну демонстрацію в Празі античеською

У цьому контексті він навів дані проведеного на початку серпня соціологічного дослідження чеської компанії Stem з приводу того, що чехи думають про перший місяць президентства Чехії в Раді ЄС. Воно засвідчило, що понад три чверті опитаних вважають, що пріоритетом має бути подолання енергетичної кризи та її соціально-економічних наслідків. Більшість опитаних також заявили, що нинішній чеський уряд приділяє забагато уваги підтримці України.

За словами експерта, з огляду на це суботня акція у Празі є відображенням нинішніх настроїв у чеському суспільстві.

«Але треба розуміти, що тут радше не питання непідтримки України виходить на перший план, а те, що люди бояться зростання цін на електрику та газ, яке протягом останніх місяців відбувається неймовірними темпами», - зауважив Драпак.

Читайте також: Зустрічі в Празі: тренувальна місія ЄС, візи розбрату і форум з відновлення

Він також констатував, що наразі у Чехії один з найвищих рівнів інфляції в Центральній Європі з 1993 року.

«Тобто тут зійшлося дуже багато факторів – такий ідеальний шторм для уряду. Відповідно, те, що ми бачили в суботу, це скоріше не свідчення того, що люди не хочуть підтримувати Україну, а їхнього страху перед соціально-економічною кризою», - вважає експерт.

Він також нагадав, що Партія прямої демократії була одним з ініціаторів голосування за вотум недовіри нинішньому уряду, яке відбулось 2 вересня і не набрало достатньої кількості голосів.

Читайте також: Фіала порівняв напад росії на Україну з терористичною атакою Аль-Каїди на США

«На акції ми побачили настрій якоїсь частини чеського суспільства. Але загалом політика Чехії не змінюється щодо нас, уряд Чехії далі працює, більшість у парламенті не розвалена, відповідно, не слід очікувати якихось політичних змін», - спрогнозував Драпак.

Як повідомлялося, 3 вересня десятки тисяч людей зібралися у центрі Праги на демонстрацію проти уряду, а також із вимогою діалогу з росією. Поліція оцінила їх кількість у 70 000 осіб. Багато демонстрантів принесли чеські прапори, дехто мав плакати проти ЄС, НАТО, прем'єр-міністра Петра Фіали, "зеленого курсу" для Європи та проти відмови уряду співпрацювати з росією. Організатори вимагали відставки уряду. Водночас вони хотіли, щоб уряд дозволив їхнім експертам вести переговори щодо купівлі газу та нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-