В Ізраїлі вперше за десять років пришвартувався турецький військовий корабель

В Ізраїлі вперше за десять років пришвартувався турецький військовий корабель

Укрінформ
Турецький військовий корабель пришвартувався в Ізраїлі вперше з 2010 року, коли дипломатичні відносини між Анкарою і Тель-Авівом погіршилися через убивство ізраїльськими морськими піхотинцями 10 цивільних осіб на борту флотилії, що перевозила допомогу в Сектор Гази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New Arab.

Зазначається, що це стало можливими через поліпшення відносин між двома країнами.

Фрегат Kemalreis зупинився в Хайфі в суботу в рамках маневрів НАТО в Середземному морі. Перед тим Анкара подала запит на висадку екіпажу на берег.

Читайте також: Глава МЗС Туреччини вперше за 15 років відвідав Ізраїль

Представник порту Хайфи зазначив, що це перший візит турецького військово-морського судна щонайменше з 2010 року. Тоді Ізраїль штурмував турецьке судно Mavi Marmara, що входило до складу флотилії, яка намагалася прорвати блокаду й доставити допомогу в Газу.

Ізраїль висловлював заперечення проти того, що Туреччина приймає в себе членів палестинського ісламістського руху «Хамас», який контролює Сектор Гази. При цьому Тель-Авів продовжує 15-річну блокаду анклаву, позбавляючи його жителів можливості пересуватися, а також отримувати допомогу й медикаменти.

Однак в останні місяці Туреччина та Ізраїль поліпшили відносин завдяки співпраці в галузі енергетики. Очікується, що найближчим часом вони призначать послів.

Читайте також: Туреччина запропонувала Ізраїлю обмінятися послами

Водночас міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу попередив, що тісніші зв'язки з Ізраїлем не повинні інтерпретуватися як «відмова Анкари від палестинського питання».

У травні Чавушоглу відвідав Ізраїль, де також зустрівся з палестинським керівництвом на окупованому Західному березі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-