Штати досі не надали візи лаврову та його делегації на Генасамблею ООН - ЗМІ

Штати досі не надали візи лаврову та його делегації на Генасамблею ООН - ЗМІ

Укрінформ
росія запросила 56 віз у Сполучених Штатів для російського міністра закордонних справ сергія лаврова та його делегації для участі в Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку цього місяця, але досі не отримала жодної.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

У листі до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, на який посилається ЗМІ, посол росії в ООН василь небензя назвав це «тривожним», адже протягом останніх кількох місяців Вашингтон «постійно відмовляв у наданні в’їзних віз» ряду росіян, які намагалися потрапити на інші заходи ООН.

Читайте також: Більшість українців підтримують «візовий бан» для росіян

Речник Держдепартаменту Сполучених Штатів своєю чергою заявив, що США серйозно ставляться до своїх зобов’язань як приймаючої країни ООН. Водночас він зауважив, що дані про візи є конфіденційними відповідно до законодавства США, тому він не може коментувати «окремі випадки».

«Ми обробляємо сотні віз щороку для делегатів російської федерації на заходи ООН», - додав речник і порадив подавати заявки якомога раніше, щоб забезпечити своєчасну обробку.

За його словами, це особливо важливо «через невиправдані дії росії проти американського посольства в росії, включаючи примусове звільнення місцевого персоналу та персоналу третіх країн, що суттєво обмежило персонал і, отже, здатність обробляти візи».

Читайте також: Польща обмежила до мінімуму видачу віз росіянам

небензя повідомив, що необхідні заявки подані в посольство США в москві. Згадані 56 віз включають передову групу дипломатів для підготовки до прибуття лаврова та його делегації на засідання високого рівня Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, яке розпочнеться 20 вересня.

Журналістам, які супроводжують лаврова, та членам екіпажу літака досі не видавали американських віз, сказав небензя.

Гутерреш та інші високопосадовці ООН підтримують тісні контакти зі Сполученими Штатами та росією щодо віз, заявив речник ООН Ері Канеко.

Читайте також: Шмигаль закликає Європу не давати візи росіянам: Їм потрібен холодний душ

Згідно з «угодою про штаб-квартиру» ООН від 1947 року, Сполучені Штати, як правило, зобов’язані надавати іноземним дипломатам доступ до Організації Об’єднаних Націй. Але Вашингтон каже, що може відмовити у візах з міркувань «безпеки, тероризму та зовнішньої політики». Раніше цього тижня міністр внутрішніх справ рф володимир колокольцев не зміг поїхати до Нью-Йорка на саміт керівників поліції ООН.

Сполучені Штати вже давно забороняють російським дипломатам в ООН і російським делегаціям подорожувати на відстані понад 25 миль (40 км) від Нью-Йорка без попереднього дозволу Вашингтона.

У лютому США наклали санкції на міністра закордонних справ рф лаврова, звинувативши його в «безпосередній відповідальності за неспровоковане та незаконне вторгнення росії в Україну». Санкції заморожують будь-які активи лаврова в Сполучених Штатах і взагалі забороняють американцям мати з ним справу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-