Косово почало перереєстрацію сербських автономерів

Косово почало перереєстрацію сербських автономерів

Укрінформ
Десятки миротворців НАТО почали посилено патрулювати північні райони Косова після того, як його влада оголосила, що близько 50 тисяч сербів у регіоні повинні змінити свої автомобільні номери.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Процес перереєстрації автомобілів зі знаками, прив'язаними до назв міст Сербії, на номери Республіки Косово з позначкою RKS розпочався 1 вересня. Він має тривати два місяці.

"При реєстрації будуть запропоновані певні фінансові пільги, включаючи податкові послаблення", - заявив прем'єр-міністр Косова Альбін Курті сербською мовою у відеоролику, оприлюдненому у Фейсбуці.

Торік спроба запровадити нові автознаки спричинила протести сербів на півночі Косова. Ситуація знову загострилася минулого місяця, коли Приштина оголосила, що правило набуде чинності 1 вересня. Тоді місцеві серби почали встановлювати блокпости на дорогах.

Напруженість ослабла після того, як Курті під тиском США і Європейського Союзу погодився відкласти перереєстрацію. Блокпости були розібрані під наглядом НАТО.

Читайте також: НАТО збільшить свої миротворчі сили в Косово у разі ескалації - Столтенберг

Серби становлять 5% від 1,8 млн жителів Косова. Белград звинувачує Приштину в утиску прав цієї етнічної меншини.

Косово визнано як незалежна держава приблизно 100 країнами, в тому числі США та більшістю членів Євросоюзу.

Як повідомляв Укрінформ, Сербія та Косово погодилися на взаємне визнання національних документів, завершивши тривалу суперечку.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-