До МЗС Польщі викликали білоруського дипломата через вирок журналістці

До МЗС Польщі викликали білоруського дипломата через вирок журналістці

Укрінформ
До МЗС Польщі у четвер викликали тимчасового повіреного у справах білорусі через засудження напередодні журналістки польського телеканалу TVP Ірини Славнікової до п’яти років ув’язнення.

У МЗС РП висловили протест з приводу дій мінська, а білоруський дипломат назвав дії Варшави втручанням у внутрішні справи білорусі, передає кореспондент Укрінформу.

Як повідомив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна, під час зустрічі з тимчасовим повіреним Сергієм Чесновським порушувалися питання переслідування незалежних журналістів та діячів польської національної меншини в білорусі, а також нищення польських військових кладовищ в РБ.

Речник польського зовнішньополітичного відомства зазначив, що після висловлення тимчасовому повіреному у справах рб в Польщі протесту з приводу засудження Славнікової той зазначив, що Варшава втручається у внутрішні справи білорусі.

“Ми бачимо, як за останні два роки, й особливо останній рік, білорусь реагує на міжнародні кроки, і як складно домовлятися про щось із цим режимом. Його абсолютно не хвилюють ані порушення прав людини, ані його імідж на міжнародній арені”,- констатував Ясіна.

Він додав, що польська сторона представила мінську свою позицію і зараз зосередиться на боротьбі за Ірину Славнікову та інших незаконно засуджених поляків в білорусі.

Читайте також: білоруські сили спецоперацій проводять перевірку бойової готовності

Як повідомлялось, у середу суд у Гомелі засудив журналістку Ірину Славнікову, яка 15 років працювала для польського державного телеканалу TVP, на п’ять років колонії. Журналістка разом із чоловіком були затримані торік жовтні в аеропорту, коли поверталися з відпочинку в Єгипті. Спочатку їх було затримано на 15 днів за розповсюдження інформації нібито екстремістського характеру у соцмережах. Після винесення вироку Славніковій глава польського уряду Матеуш Моравецький зазначив, що Варшава рішуче відреагує на цей вирок журналістці.

Як відомо, польсько-білоруські відносини різко погіршилися після президентських виборів у білорусі у серпні 2020 року. Варшава не визнала перемоги лукашенка і підтримуючи демократичні перетворення у країні закликала до перевиборів. Режим лукашенка звинуватив Варшаву у спробі дестабілізації країни і намагання захопити західні регіони білорусі. Тоді ж білоруський режим почав активно переслідувати діячів польської національної меншини у країні, сторони обмінялися висилкою дипломатів. Упродовж останніх кілької тижнів в білорусі зрівняно із землею декілька місць поховань вояків AK. У Польщі висловили протест з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-