У День пам'яті жертв геноциду ромів генсек Ради Європи закликала боротися з дискримінацією

У День пам'яті жертв геноциду ромів генсек Ради Європи закликала боротися з дискримінацією

Укрінформ
У Міжнародний день пам'яті жертв нацистського геноциду ромів генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич закликала боротися з дискримінацією, а також захищати повагу до ромів та їхню гідність.

Про це йдеться у заяві Пейчинович Бурич, розміщеній на сайті Ради Європи, передає Укрінформ.

“Сьогодні ромські громади все ще стикаються з антициганським настроєм у багатьох частинах нашого континенту. Це особлива форма расизму, ідеологія, яка базується на расовій вищості, та прояви якої різноманітні та підступні”, - зазначила генсек РЄ.

Вона нагадала, що 2 серпня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту ромів. “78 років тому, в ніч проти 3 серпня 1944 року, у концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау було вбито 3000 ромів – переважно жінок і дітей. Це масове вбивство є важливим епізодом в історії ромського Голокосту. У цій історії ненависть, експлуатація та клеймо зрештою призвели до винищення. Важливо пам’ятати про ці жахливі події, щоб ушанувати пам’ять жертв і не допустити повторення подібних злочинів”, - наголосила Пейчинович Бурич.

Вона підкреслила, що Рада Європи веде боротьбу проти дискримінації, расизму та антициганства. Так, у травні держави-члени РЄ прийняли Рекомендацію щодо боротьби з мовою ненависті. Документ надає національним органам влади та ключовим учасникам рекомендації щодо того, як запровадити широкий спектр правових і неправових заходів для боротьби з цим застарілим явищем, яке завжди набуває нових форм.

Також, за словами генерального секретаря Ради Європи, готується програма інтеграції історії ромів у шкільні програми та навчальні матеріали, яка ґрунтуватиметься на фактах і розглядатиме історію ромів та трагедії, через які вони пройшли.

“Ми також захищаємо повагу та гідність ромів, які мають на це право, як і всі інші, зараз і завжди”, - наголосила генсек Ради Європи.

Читайте також: Кулеба закликав Конгрес США визнати дії рф в Україні геноцидом

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на очільницю Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Розу Тапанову, у Музеї пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру буде експозиція, присвячена ромам, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Фото: coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-