ОБСЄ займеться порушенням прав людини в росії

ОБСЄ займеться порушенням прав людини в росії

Укрінформ
Україна спільно з 37 державами-учасницями ОБСЄ ініціювала 28 липня застосування так званого "московського механізму ОБСЄ" щодо порушень прав людини та основоположних свобод у російській федерації.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"Агресивна політика кремля не виникла на порожньому місці. З історії нам добре відомо, що будь-якій агресії передує активний наступ на демократію та права людини всередині країни для консолідації режиму та усунення всіх потенційних опонентів. На жаль, нинішня росія – яскраве підтвердження цього правила. Тому важливо було ініціювати процес вивчення взаємозв’язку між цілеспрямованими заходами, що тривали роками в рф, з розбудови репресивної внутрішньої політики та її зовнішньою агресією щодо України, Грузії, Молдови та інших країн й руйнуванням основ безпеки у Європі", - наголосив Цимбалюк.

Читайте також: Керівники ОБСЄ закликали негайно звільнити затриманих в ОРДЛО спостерігачів

Він нагадав, що "московський механізм" ОБСЄ у людському вимірі був створений консенсусним документом ОБСЄ, що був ухвалений у москві у 1991 році. Механізм застосовується для розгляду та моніторингу конкретних проблемних ситуацій з широкого спектра зобов’язань ОБСЄ у людському вимірі, включаючи права людини, основоположні свободи, міжнародне гуманітарне право тощо.

За словами українського посла, "тут є певна іронія, оскільки москва понад тридцять років тому дала згоду на створення механізму, який сьогодні послужить міжнародній спільноті для притягнення кремля до міжнародно-правової відповідальності за злочини, зокрема воєнні та проти людяності, що вчиняються російськими військовими проти українського народу".

Читайте також: ОБСЄ: Дії росії в Україні можна прирівняти до воєнних злочинів

Результатом ініціативи стане підготовка звіту, який, по-суті, буде першим комплексним документом щодо порушень прав людини в рф, підготовленим міжнародною організацією. Публікація звіту запланована на вересень 2022 року.

Передбачається, що майбутній звіт стане вагомим елементом, що фіксуватиме недотримання росією своїх міжнародних зобов’язань, на низці важливих треків тиску на рф, наприклад у контексті посилення санкцій, порушення питання щодо місця рф в тих чи інших міжнародних організаціях чи форумах тощо.

"Не залишилося жодної норми, принципу чи зобов’язання ОБСЄ, які б росія не порушила чи не перекрутила б для виправдання закручування гайок всередині країни та своєї агресивної політики ззовні. Йдеться про ті норми, які росія зобов’язалася поважати і дотримуватися як держава-учасниця ОБСЄ. Час дати оцінку цій поведінці і нагадати, що за будь-яке порушення рано чи пізно наступає відповідальність. І я вітаю, що такий процес нарешті ініційований в ОБСЄ, де росія своїми діями підриває нашу спільну безпеку", - додав Цимбалюк.

Як відомо, раніше Україна разом із 45 державами вже двічі задіювала "московський механізм" ОБСЄ щодо вторгнення рф з метою притягнення її до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні на українській території. За результатами цього було підготовлено два експертні звіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-