Під час дводенних протестів проти місії ООН у Конго загинули 15 людей

Під час дводенних протестів проти місії ООН у Конго загинули 15 людей

Укрінформ
Щонайменше 15 осіб були вбиті й десятки поранені під час дводенних протестів на сході Конго проти місії ООН у країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

В ООН зазначили, що «агресивні нападники вихопили зброю в Конголезької поліції» і відкрили вогонь по персоналу ООН на базі Організації у Бутембо в провінції Північне Ківу, внаслідок чого загинули один миротворець з Марокко і двоє міжнародних поліцейських з Індії, також дістав поранення поліцейський з Єгипту.

Заступник прессекретаря ООН Фархан Гак уточнив, що у вівторок «сотні нападників» атакували бази сил ООН у Гомі та інших частинах Північного Ківу, «підбурювані різкими висловлюваннями та погрозами окремих осіб і груп на адресу ООН, особливо в соціальних мережах».

«Натовп кидає каміння і запалювальні бомби, вривається на бази, грабує, займається вандалізмом і підпалює об'єкти», - додав він.

Так, напередодні натовп здійснив спробу потрапити на територію комплексу Програми розвитку ООН, але був стриманий охоронцями, наголосив речник ООН.

У понеділок демонстранти влаштували пожежу й увірвалися в офіс місії ООН в Гомі, звинувачуючи миротворчі сили в нездатності захистити цивільне населення на тлі насильства в східному регіоні Конго. Вони вимагали, щоб сили ООН залишили країну.

Читайте також: У Конго 50 осіб засудили до страти за вбивство експертів ООН

Поліція Конго повідомила, що 25 липня у Гомі було вбито щонайменше шість осіб, а в Бутембо - вісім. Раніше в пресслужбі уряду заявили, що до понеділка було вбито щонайменше п'ять осіб і близько 50 поранено.

Протестувальники звинуватили в загибелі людей миротворців.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш рішуче засудив насильство в регіоні, підтвердивши підтвердив «тверду прихильність» ООН суверенітету й територіальної цілісності Конго, а також підтримку миротворчою місією ООН «конголезького уряду й народу в їхніх зусиллях щодо встановлення миру й стабільності на сході країни».

Нагадаємо, багатий на корисні копалини схід Конго став прихистком для безлічі повстанських груп, зокрема джихадистів, пов'язаних з угрупуванням «Ісламська держава».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-