У Конго 50 осіб засудили до страти за вбивство експертів ООН

У Конго 50 осіб засудили до страти за вбивство експертів ООН

Укрінформ
У Демократичній Республіці Конго близько 50 людей було засуджено до страти у зв'язку з убивствами експертів ООН Зайди Каталан і Майкла Шарпа в 2017 році, проте через мораторій засуджені відбуватимуть довічний термін у в'язниці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters з посиланням на адвоката, який брав участь у справі.

Ряд підсудних засудили заочно, оскільки вони або так і не були затримані, або втекли з-під варти.

Серед засуджених до страти був Томас Нкашама, місцевий співробітник імміграційної служби, який зустрічався з Каталан і Шарпом за день до їхньої фатальної місії. Також до 10 років ув'язнення засудили армійського полковника.

Оскільки Конго дотримується мораторію на страту з 2003 року, засуджені відбуватимуть довічне ув'язнення.

Правозахисні організації стверджують, що слідчі проігнорували можливу причетність високопосадовців, а сім'ї Каталан та Шарпа заявили, що не вірять, що головні натхненники постали перед судом.

Читайте також: В Африці прокинувся один з найбільших вулканів світу

Експерти ООН громадянка Швеції Зайда Каталан та громадянин США Майкл Шарп розслідували конфлікт між урядовими військами та ополченцями у центральному регіоні Касаї у березні 2017 року, коли їх зупинили на дорозі озброєні люди, вивели у поле та стратили.

Конголезькі офіційні особи поклали відповідальність за вбивства на ополчення Камуїна Нсапу. Спочатку вони заперечували причетність будь-яких державних агентів, але пізніше заарештували полковника та кількох інших офіційних осіб, які, за їхніми словами, співпрацювали з повстанцями.

Після майже п'ятирічного судового розгляду, відзначеного неодноразовими затримками та смертю кількох підсудних під вартою, у суботу військовий суд у місті Кананга виніс свій вердикт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-