Литва заборонила в'їзд московському патріарху кирилу

Литва заборонила в'їзд московському патріарху кирилу

Укрінформ
Литва заборонила в'їзд у країну патріарху рпц кирилу через його підтримку росії, яка продовжує повномасштабне вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LRT з посиланням на МВС Литви.

Священнослужителя було внесено до списку небажаних осіб 23 червня, але досі публічно про це не повідомлялося. Рішення було ухвалено з урахуванням пропозиції литовського МЗС.

За даними МВС, патріарха кирила було включено до списку за те, що він свідомо заперечує територіальну цілісність і суверенітет України, виправдовує та підтримує агресивні дії росії, що грубо порушують норми та принципи міжнародного права. «Патріарх кирил, найближчий соратник володимира путіна, є одним з найактивніших прихильників війни проти України, який неодноразово публічно висловлювався позитивно щодо продовження російської агресії», - йдеться в повідомленні.

Там міститься нагадування, що "27 лютого патріарх кирил благословив російських солдатів, які беруть участь у війні проти України, і дав канонічне виправдання війни, яку веде росія".

Таким чином, московський патріарх не зможе відвідати Литву до 23 червня 2027 року.

Навесні Литва пропонувала запровадити санкції проти кирила на рівні Євросоюзу (ЄС), але в червні під час затвердження шостого пакету санкцій проти росії його виключили зі списку за ініціативою Угорщини.

У липні до патріарха приїжджав від Литовської єпархії рпц єпископ Амвросій, який заявив, що отримав у москві підтримку в прагненні добитися більшої автономії від мп. Литовський клірик також повідомив, що передав кирилу, що керівники православної церкви Литви засуджують «дії росії, війну».

Минулого тижня колишній протоієрей Віленсько-Литовської єпархії рпц Володимир Селявко сказав в інтерв'ю Укрінформу, що в нинішніх умовах оптимальним було б існування в Литві православної церкви не лише московського, а й Константинопольського патріархату, яка потрібна тим, хто хоче «осмисленого православ'я без ідеоголігчного забарвлення».

Читайте також: московський патріархат у Маріуполі посилює пропаганду через «молитви»

У червні Селявко разом із чотирма іншими священиками був позбавлений сану судом єпархії, де-факто – за антивоєнну позицію та критику патріарха кирила за його позицію щодо російської агресії в Україні.

Ці п'ять священиків приєдналися до звернення різних литовських груп до Константинопольського патріархату з проханням відновити у Литві його юрисдикцію. Відповідний лист підписала прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-