Затриманому у Латвії білорусу можуть висунути обвинувачення у шпигунстві

Затриманому у Латвії білорусу можуть висунути обвинувачення у шпигунстві

Укрінформ
Служба держбезпеки Латвії (VDD) звернулася до прокуратури з проханням розпочати кримінальне переслідування громадянина білорусі, підозрюваного у шпигунстві на користь білоруської військової розвідки.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт VDD.

Зазначений громадянин був затриманий 15 лютого співробітниками VDD у тісній взаємодії з латвійською Військовою службою розвідки та безпеки (MIDD) за підозрою у скоєнні кримінального злочину, передбаченого статтею 85 Кримінального кодексу, тобто шпигунство.

Під час розслідування було встановлено, що громадянин республіки білорусь за дорученням білоруської військової розвідки таємно фотографував і знімав на відео об'єкти системи оборони Латвії, критичної інфраструктури електропостачання, а також важливі об'єкти цивільної інфраструктури.

Читайте також: Голова МІ6: Після нападу на Україну шпигунські можливості рф у Європі скоротились удвічі

Інформація, отримана під час розслідування, свідчить про те, що особа отримала розвідувальну інформацію як мінімум по 17 об'єктах державного значення.

За оцінкою VDD, інформація такого характеру може бути важливою як для білорусі, так і для її союзника — росії. Ці дані можуть бути використані у разі можливого військового конфлікту з НАТО, у тому числі з Латвією, для планування диверсій або атак на військові об'єкти та критичну інфраструктуру країни. Таким чином, інформація, отримана особою незаконним шляхом і передана службі військової розвідки білорусі, потенційно може завдати істотних збитків забезпеченню основних функцій латвійської держави та обороноздатності в умовах військового конфлікту.

Під час слідства також було встановлено, що для таємної співпраці підозрюваний був завербований і підготований на території білорусі.

Читайте також: Іран арештував трьох іноземців через підозри у «шпигунстві»

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і села України, вбивають мирне населення. Вторгнення здійснювалося і здійснюється у тому числі з території білорусі. При цьому демократичні країни, зокрема Латвія, надають Україні суттєву допомогу.

Фото з сайту vdd.gov.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-