ЄС засудив рішення росії розширити перелік «недружніх» країн

ЄС засудив рішення росії розширити перелік «недружніх» країн

Укрінформ
Євросоюз засудив рішення російської федерації розширити перелік «недружніх країн», до якого москва додала п’ять держав ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у декларації Високого представника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз висловлює жаль з приводу рішення російського уряду від 20 липня 2022 року додати п’ять країн-членів ЄС - Грецію, Данію, Хорватію, Словаччину та Словенію - до переліку країн, щодо яких застосовуються «заходи у відповідь на недружні дії закордонних держав». ЄС вважає звинувачення у недружній поведінці безпідставними й неприйнятними, та закликає росію скасувати всі такі переліки», - вказується в документі.

Як зазначає Високий представник ЄС, таке рішення є ще одним кроком росії на продовження ескалації у відносинах з Європейським Союзом та його членами. Рішення створити перелік так званих «недружніх» держав є несумісним з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини від 1961 року. ЄС закликав рф переглянути своє рішення та повністю поважати цю конвенцію.

Читайте також: Євросоюз запровадив винятки для санкцій проти рф

«Країни ЄС продовжують закликати росію негайно зупинити свою агресію проти України та інші порушення міжнародного права, включаючи порушення власних міжнародних обов’язків та зобов’язань», - наголошується в декларації.

Як повідомлялося, 23 квітня 2021 року путін підписав указ, що обмежує для «недружніх» країн право наймати російських громадян у свої дипмісії в москві. 20 липня цього року росія внесла до списку таких країн Грецію, Данію, Словаччину, Словенію і Хорватію.

Читайте також: Газовий шантаж росії: Євросоюз готується до будь-яких сценаріїв

Відтепер Греція зможе наймати у свої дипмісії не більше 34 осіб, Данія - 20, Словаччина - 16. Словенія та Хорватія взагалі не зможуть наймати співробітників у свої дипмісії та консульські установи. У травні 2021 року аналогічні обмеження росія запровадила щодо дипмісій «недружніх» США та Чехії.

Ще один список «недружніх» іноземних держав і територій було затверджено розпорядженням уряду росії 5 березня 2022 року, до нього увійшли, зокрема, всі країни Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-