Трамп свідомо не зупинив штурм Капітолія – слідча комісія

Трамп свідомо не зупинив штурм Капітолія – слідча комісія

Укрінформ
Слідча комісія Палати представників США дійшла висновку, що Дональд Трамп свідомо не зупинив напад своїх прибічників на будівлю Конгресу США 6 січня 2021 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

«Президент Трамп не бездіяв. Він свідомо вирішив не діяти», - заявив у цьому зв’язку член слідчої комісії, однопартієць Трампа і його частий критик конгресмен Адам Кінзінгер.

Віцепрезидент комісії Ліз Чейні зі свого боку наголосила, що «переможений президент перетворив любов своїх прибічників до батьківщини на зброю».

Голова комісії, конгресмен від демократів Бенні Томпсон заявив, що Трамп уже тоді пішов шляхом безкарності й корупції, щоби залишитися при владі. При цьому законодавець закликав застосувати «жорстке покарання щодо винних», щоби захистити демократію.

Слідча комісія задокументувала, що впродовж приблизно 187 хвилин 6 січня – від моменту, коли Трамп відправив своїх прибічників до Капітолія, до моменту виходу відеоролика з Трояндового саду того дня, він не намагався зупинити агресію проти Конгресу. Трамп свідомо не діяв попри «відчайдушні благання помічників, союзників, лідера Республіканської партії в Сенаті та навіть членів його сім’ї», заявили у комісії.

За її даними, водночас він спостерігав за розгортанням насильства по телевізору і поширював у Tвітері фальшиві наративи про нібито вкрадені вибори та підбадьорював своїх «дуже особливих» прибічників.

Читайте також: Оточення Трампа на слуханнях у Конгресі свідчить проти боса - NYT

Як повідомлялося, 6 січня 2021 року натовп прибічників Трампа вдався до штурму Конгресу США в момент, коли законодавці затверджували офіційні результати президентських виборів, на яких переміг Джо Байден. Членів Конгресу евакуювали, засідання було відтерміновано через фізичну загрозу законодавцям. Тоді загинуло п’ятеро людей.

Після цього 1 липня у Палаті представників була створена спеціальна комісія з розслідування подій. Упродовж року вона опитувала свідків, проводила закриті й відкриті слухання.

Наразі комісія пішла на перерву, однак очікується, що у вересні вона поновить роботу.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-