У Франції тримається рекордна спека

У Франції тримається рекордна спека

Укрінформ
Після понад шістдесяти абсолютних температурних рекордів у Франції спека зберігається, особливо в південно-східному регіоні.

Про це повідомляє Le Monde з посиланням на звіт Météo-France, передає Укрінформ.

За даними синоптиків, “така ситуація, ймовірно, триватиме ще кілька днів у цих регіонах”, тоді як в інших частинах країни температура поступово знижується.

“Перемістившись у вівторок на схід країни і побивши понад шістдесят абсолютних рекордів тепла, хвиля спеки в середу, 20 липня, зосередилася в південно-східній чверті Франції”, - йдеться у повідомленні.

Згідно з останнім звітом Météo-France, рекордно високі температури стосуватимуться лише південно-східної частини країни, нічні температури також залишатимуться дуже високими.

Зазначається, що у вівторок, 19 липня, вздовж північно-західного узбережжя Франції було зафіксовано нові абсолютні рекорди тепла, наприклад у Д'єппі, станцією якого, відкритою в 1949 році, зафіксовано 40,4 °C проти попереднього рекорду 40,1 °C 25 липня 2019 року. Ще один абсолютний рекорд у Па-де-Кале - 39,6°C, попередній рекорд - 37,9°C був 31 липня 2020 року.

“Цифри говорять самі за себе: згідно з Météo-France, ми переживаємо 45-ту хвилю спеки на материковій частині Франції з 1947 року, і її темпи прискорюються. За останні 35 років їх стало втричі більше, ніж за попередні 35 років. З 2010 року винятком був лише 2014 рік, і нинішня хвиля є вже другою в цьому році після дуже раннього та інтенсивного епізоду у червні”, - констатують метеорологи.

Середня максимальна температура в понеділок, 18 липня, на 30 референтних станціях по всій країні була другою найвищою за всю історію спостережень у Франції: 5 серпня 2003 року вона становила 37,6 °C, під час теперішньої історичної спеки її пік сягнув 37,7 °C.

Зокрема, стовпчик термометра піднявся до 42,6 ° C у Ландах, в Біскарросі. Таким чином, було зафіксовано 64 абсолютних рекорди тепла, в основному вздовж узбережжя Атлантичного океану, аж до Приморської Сени, де в Кап-де-ла-Ев, на північ від Гавра, було зафіксовано 38,2 °C.

“На жаль, це було очікувано”, - сказав кліматолог Météo-France Матьє Сорель. Водночас для фахівців амплітуда між старими та новими рекордами навіть більш важлива, ніж їхня кількість. “У Бресті плюс чотири градуси - це колосально”, - зазначив Сорель, додавши, що, на краю Бретані рівень ртутного стовпчика підскочив з 35,1°C у серпні 2003 року до 39,3°C минулого понеділка.

Читайте також: У Франції лісові пожежі знищили вже 27 000 гектарів

Як повідомляв Укрінформ, 18 липня синоптики Франції підвищили рівень небезпеки через спеку, зокрема, 15 департаментів Франції було віднесено до “червоної” зони, 69 — до “помаранчевої”.

До того спека захоплювала країну у другій половині червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-