У Польщі знайшли два масові поховання часів Другої світової

У Польщі знайшли два масові поховання часів Другої світової

Укрінформ
На півночі Польщі виявлено два масові поховання часів Другої світової війни - імовірно, в’язнів гітлерівського концтабору Зольдау.

Польські дослідники з Інституту національної пам’яті (IPN) вважають, що в цих місцях поховано спалені та перемелені на порох кістки близько 8 тис. в’язнів гітлерівського концтабору Зольдау, передає Укрінформ з посиланням на Tvn24.pl.

Два поховання завдовжки 12 та 28 метрів і глибиною 3 метри виявлено в Бялуцькому лісі неподалік населеного пункту Ілово Осада Вармінсько-Мазурського воєводства на півночному сході Польщі.

Як зазначив голова IPN Кароль Навроцький, в цьому місці нацисти здійснювали так звану “акцію 1005”, яка полягала у приховуванні слідів масових убивств.Зокрема, гітлерівці розкопували братські могили і спалювали трупи в’язнів. Після цього обвуглені кістки перемелювалися на порох.

Прокурор IPN Томаш Янковський повідомив, що в Бялуцькому лісі виявлено 17,5 тонн праху, тож кількість жертв становить приблизно 8 тис. жертв. Фахівці інституту досліджуватимуть ще шість місць, де можуть бути такі поховання.

Читайте також: Дуда – про «зберегти обличчя путіну»: Хтось так розмовляв з гітлером під час війни?

Історики ще не вирішили, чи прах залишиться в лісі, чи його перенесуть на кладовище сусіднього міста Дзялдово.

Раніше в Бялуцькому лісі дослідники знаходили речі, які належали в’язням концтабору Зольдау: ґудзики, шкарпетки, натільні хрестики, ножиці для паперу. Розкопки в цьому місці розпочалися у 2019 році.

Гітлерівський концтабір Зольдау діяв з 1940 року. За різними оцінками, тут було вбито 10-13 тис. в’язнів.

Фото: Mikołaj Bujak (IPN)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-