Франція збільшить розмір оборонного бюджету — Макрон

Франція збільшить розмір оборонного бюджету — Макрон

Укрінформ
Франція збільшуватиме розмір оборонного бюджету.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив у традиційній промові перед Міністерством збройних сил напередодні параду військ у Парижі з нагоди відзначення Національного свята – Дня взяття Бастилії.

Макрон підтвердив уже висловлюваний ним раніше намір переглянути чинний закон про військове програмування, в той час як “війна в Україні вже майже п’ять місяців триває біля воріт Європи”. За його словами, йдеться про переоцінку бюджетних потреб у частині оборони на 2024-2030 роки.

“Наші оперативні амбіції на 2030 рік необхідно переглянути, щоб краще забезпечити нашу здатність протидіяти можливому поверненню протистояння високої інтенсивності”, - сказав він.

У цьому контексті Макрон доручив начальнику штабу збройних сил та міністру оборони внести йому на розгляд до кінця року “дуже конкретні пропозиції”, щоб на початку 2023 року обговорити їх з парламентом. Враховуючи війну в Україні, а також інфляцію, президент пообіцяв “переоцінити” оборонні бюджети, зокрема, передбачені законом на 2019-2025, щоб “відкоригувати засоби відповідно до загроз”.

За словами Макрона, війна високої інтенсивності, яка розгортається в Україні, висвітила недоліки французької оборонної системи, зокрема в частині боєприпасів. Сьогодні йдеться про те, щоб “швидше відновити певні запаси, знати, як виробляти більше техніки, адаптованої до цієї високоінтенсивної війни, робити інноваційний вибір”, — сказав він, зазначивши, що у цій воєнній економіці французька оборонно-промислова база повинна буде прискорюватися.

Також у промові президент Франції наголосив на необхідності розвитку Універсальної національної служби, орієнтованої на молодь, щоб мати можливість мобілізувати французьке суспільство у викликах, які постають перед ним. За його словами, “це не питання мілітаризації молоді, тим більше суспільства”.

Читайте також: Макрон і Шольц продовжують координувати позиції щодо війни рф в Україні

Крім того, Макрон приділив багато уваги військовому позиціюванню Франції в Африці, зокрема, переосмисленню французьких військових систем на африканському континенті в бік більш стриманого механізму: французька армія планує залишити Малі наприкінці літа, вона має тисячі солдатів, які беруть участь у боротьбі проти джихадистів у Сахелі. У промові перед військовими Макрон підкреслив своє бажання “досягти успіху в побудові міцнішої близькості з африканськими арміями в довгостроковій перспективі, відновлюючи потенціал для тренувань тут і там”. Після виходу з Малі Франція вдвічі скоротить свою присутність у Сахелі, залишивши в регіоні близько 2500 солдатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-