Нового прем'єра Британії оголосять 5 вересня – ЗМІ

Нового прем'єра Британії оголосять 5 вересня – ЗМІ

Укрінформ
Новий прем'єр-міністр Великої Британії буде оголошений 5 вересня, а процес відбору кандидатів на місце Бориса Джонсона, який оголосив про відставку, розпочнеться вже цього тижня.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

На сьогодні про бажання взяти участь у конкурсі на посаду голови правлячої Консервативної партії заявили 11 претендентів.

Майже всі вони обіцяють значне скорочення податків, щоб заручитися підтримкою колег.

Читайте також: Британія після Джонсона: курс на підтримку України не переглядатиметься

Законодавці скоротять кількість кандидатів до двох, після чого влітку відбудеться поштове голосування серед членів Консервативної партії, яких налічується близько 200 тисяч.

Новому лідеру також доведеться повернути підтримку консерваторів серед населення країни. За даними опитування опозиційна Лейбористська партія має 43% підтримки, Консервативна - 28%, що є найбільшою перевагою лейбористів із 2013 року.

Читайте також: Ліз Трасс вирішила долучитися до боротьби за крісло прем'єра Британії

Нещодавні опитування показали, що найбільшою популярністю серед членів партії користується колишня міністр оборони Пенні Мордонт, за нею йдуть міністр у справах рівноправності Кемі Баденох і ексміністр фінансів Ріші Сунак.

Серед інших кандидатів - ексміністр фінансів Саджид Джавід, міністр закордонних справ Ліз Трасс, ексміністр закордонних справ Джеремі Гант, міністр фінансів Надім Захаві, генпрокурор Суелла Браверман, голова парламентського комітету в закордонних справах Том Тугендат, міністр транспорту Грант Шеппс.

Читайте також: Військові навчання у Британії: Воллес відвідав бійців ЗСУ

Як передавав Укрінформ, заява Джонсона про відставку спонукала до внутрішньопартійного обговорення щодо конкурсу з обрання нового лідера консерваторів, який стане наступним главою уряду. Ключові особи в Консервативній партії висловлюються за призначення нового прем'єр-міністра Британії до початку вересня, коли Палата громад повернеться з літніх канікул. Плани проведення відповідного конкурсу будуть затверджені в понеділок на засіданні так званого «Комітету 1922 року» - групи консерваторів Палати громад парламенту. Конкурс проходитиме у два етапи.

На першому етапі члени парламенту від консерваторів скоротять список кандидатів до двох. Потім розпочнеться кампанія серед партійців по всій країні, яка й визначить наступного лідера. Старші члени «Комітету 1922 року» бажають завершити парламентський етап конкурсу до оголошення канікул 21 липня.

Джонсон заявив про свою відставку 7 липня. Він піде з посади прем’єр-міністра після обрання нового лідера Консервативної партії, який буде призначений королевою главою уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-