У Франції не підтримали вотум недовіри уряду, який у Національній асамблеї висунули ліві

У Франції не підтримали вотум недовіри уряду, який у Національній асамблеї висунули ліві

Укрінформ
У Франції не підтримали вотум недовіри пропрезидентському уряду, який висунули ліві у новообраній Національній асамблеї.

Результати голосування оголосила голова Національної асамблеї Яель Браун-Піве повідомив у Твітері телеканал BFMTV, передає Укрінформ.

“За” недовіру уряду проголосували лише 146 депутатів, тоді як для цього було необхідно мінімум 289 голосів.

Вотум недовіри уряду Елізабет Борн був ініційований лівим “Новим народним екологічним і соціальним союзом” (Nupes), який на червневих виборах до нижньої палати парламенту посів друге місце після пропрезидентської коаліції “Разом” і одразу оголосив себе головною опозиційною силою до уряду і президента Еммануеля Макрона.

Читайте також: Франція хоче націоналізувати енергетичного гіганта EDF - найбільшого у світі оператора АЕС

Своєю чергою депутати від правих “Республіканців” і ультраправого “Національного об’єднання” ще до голосування заявили, що не підтримуватимуть вотум недовіри уряду.

Так, перший віцепрезидент “Республіканців” Мішель Табаро заявив: “Ми не будемо приєднувати наші голоси до крайніх лівих, з якими у нас немає нічого спільного”. Звертаючись до уряду, він наголосив: “Працюйте в інтересах французів - і ми будемо з вами. Розчаруйте ще раз - і ми станемо вашими першими противниками”.

У відповідь лідер депутатів партії “Франція нескорена”, яка становить основу союзу лівих сил “ Nupes”, Матильда Пано заявила, що ті, хто не проголосує за цей вотум недовіри, будуть прихильниками уряду. “Ви — демократична аномалія”, — закинула вона опонентам.

Читайте також: Французькі сенатори відвідали Бучу та Бородянку

Водночас прем’єр-міністр Борн, виступаючи до голосування з парламентської трибуни, закликала депутатів рухатися до компромісу. “Давайте разом переходити до культури компромісу (...), компроміс дозволить діяти у парламенті як правим, так і лівим”, - сказала вона.

Борн додала, що попри образи, вона не відмовлятиметься вислуховувати пропозиції депутатів у пошуках того, “що могло б нас об’єднати”.

Прем’єр засудила позицію ініціаторів вотуму недовіри уряду. Звертаючись до депутатів “Nupes”, вона зазначила, що вони намагаються приховати свою спробу блокування роботи уряду і парламенту під назвою “недовіри”.

“Ви розлючені на демократію та результати виборів, тому (...) я, можливо, повчу вас: ви не виграли ні президентських, ні парламентських виборів. (...) Ви винайшли концепцію апріорного голосування недовіри”, - заявила Борн, звинувативши депутатів “Nupes”, що вони “ставлять політичну тактику вище інтересів французів”.

Читайте також: Макрон і Шольц продовжують координувати позиції щодо війни рф в Україні

“На жаль, сьогодні ми говоримо не про проблеми французів (...), натомість ми обговорюємо вотум недовіри, який перешкоджає роботі парламенту”, - наголосила вона.

За наполяганням “Nupes”, питання недовіри до уряду передувало розгляду у сесійній залі новообраного парламенту всіх інших проєктів законів.

Як повідомляв Укрінформ, на парламентських виборах у Франції, другий тур яких відбувся 19 червня, перемогла пропрезидентська коаліція “Разом”. Водночас її результат не достатній для збереження абсолютної пропрезидентської більшості у Національній асамблеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-