Туреччина хоче стати учасником договору про Шпіцберген

Туреччина хоче стати учасником договору про Шпіцберген

Укрінформ
На тлі новин про заборону Норвегії пропускати російський транзит до Баренцбурга Туреччина вирішила приєднатися до Договору про Шпіцберген.

Підписаний президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом законопроект про договір було направлено до офісу спікера парламенту. Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Rusturkey.com

У разі підключення Анкари до цього договору турецькі громадяни купуватимуть нерухомість, право на проживання та рибальство на архіпелазі Шпіцберген та у територіальних водах архіпелагу.

Також турецькі компанії зможуть працювати у сферах морського судноплавства, промисловості, видобутку корисних копалин та торгівлі на архіпелазі Шпіцберген та у територіальних водах, що знаходяться під суверенітетом Норвегії, та розташованому лише за тисячу кілометрів від північного полюса.

Читайте також: Танкер з російською нафтою у порту Батумі – США вивчають питання

Згідно із законопроектом, турецькі вчені отримають можливість проводити наукові дослідження на Турецькій науковій станції, що створюється. Також було наголошено, що турецькі студенти матимуть можливість навчатися в Університетському центрі на Шпіцбергені.

Все це зміцнить позиції Туреччини в арктичній зоні.

Як повідомлялося раніше, заявку на отримання дозволу на транспортування російських вантажів на Шпіцберген, у селище російських шахтарів Баренцбург, було відхилено норвезьким Міністерством закордонних справ у середині червня з посиланням на санкції, запроваджені ЄС проти рф. Посольство росії в Осло просило Норвегію в цьому випадку зробити виняток із санкцій, що діють проти росії, але отримало відмову.

Читайте також: У Туреччині затримали російське судно із краденим українським зерном – посол

У відповідь представники російської влади звинуватили Осло в порушенні Паризького договору 1920 року (він же - Шпіцбергенський трактат), який був укладений між Норвегією, США, Данією, Францією, Італією, Японією, Нідерландами, Великобританією та Швецією (набув чинності 1925 року та досі є юридично обов'язковим міжнародним договором для 46 держав). Радянський Союз приєднався до документа 7 травня 1935 року, а рф бере участь у ньому як держава-наступник срср.

Фото: gettyimages.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-