Меркель досі захищає будівництво Nord Stream 2

Меркель досі захищає будівництво Nord Stream 2

Укрінформ
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель досі вважає правильним рішення побудувати газогін «Північний потік 2» та не бачить себе в ролі медіатора для завершення російсько-української війни.

Про це вона заявила в інтерв’ю мережі Redaktionsnetzwerk Deutschland, першому великому інтерв’ю після завершення політичної кар’єри, передає Укрінформ.

«Я вірила не в (стратегію) зміни (в росії) через торгівлю, а в зв'язок через торгівлю, з другою за величиною ядерною державою в світі», - сказала Меркель.

При цьому вона визнала, що це було непросте рішення. «Тоді теза полягала в тому, що як тільки «Північний потік-2» запрацює, путін припинить постачання газу через Україну або навіть атакуватиме її». Але, переконана Меркель. Захід подбав про забезпечення транспортування газу через Україну, та вона продовжувала отримувати плату за транзит.

Ексканцлерка Меркель зазначила, що коли Росія напала на Україну 24 лютого, газ ще не надходив через «Північний потік-2». «У цьому сенсі газ не був зброєю», - щиро вважає вона.

Тодішнє рішення розпочати будівництво Меркель обґрунтувала суто економічними міркуваннями. «У той час німецька економіка вибрала трубопровідний газ із Росії, оскільки він був економічно дешевшим, ніж зріджений газ із Саудівської Аравії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів, а пізніше також із США», – пояснила вона та дорікнула, що жодна компанія не побудувала обіцяних двох терміналів LNG у Німеччині, тому що не було жодного імпортера, який би забронював довгострокові потужності заздалегідь через високу ціну.

Говорячи про свої відносини з очільником кремля путіним, Меркель визнала, що її вплив на нього не був великим останнім часом. «Було зрозуміло, що я довго не залишусь на посаді, тому мушу визнати, що різні спроби (впливу) за останній рік не дали результату», – сказала вона. При цьому політик не виключила, що путін, можливо, почекав зі своєю загарбницькою війною, доки вона не залишить свій пост. «Можливо, мій вихід на пенсію став таким же чинником, як вибори у Франції, виведення військ з Афганістану та стагнація виконання Мінських домовленостей», - припустила Меркель. Вона зауважила, що протягом минулого року путін більше не хотів проводити саміт у так званому «нормандському форматі», сказала колишня глава уряду ФРН. «З іншого боку, мені також не вдалося знайти додатковий європейсько-російський переговорний формат розмови з питання європейського безпекового порядку», - визнала колишня найвпливовіша політикиня Європи та світу.

На запитання, чи готова вона виступити посередником для вирішення нинішнього конфлікту між росією та Україною, Меркель відповіла: «Це питання на даний момент не стоїть».

Читайте також: Меркель каже, що її провини у нападі росії на Україну немає

Нагадаємо, Ангела Меркель очолювали уряд ФРН протягом 16 років і відійшла від справ після парламентських виборів 2021 року. Протягом півроку вона не давала журналістам коментарів, лише кілька днів тому засудила війну рф проти України. Меркель вважали одним з західних лідерів, у якої був контакт з володимиром путіним. Вона також стала одним з ініціаторів Мінських угод і «нормандського формату».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-