У росії «Комітет проти катувань» оголосив про самоліквідацію

У росії «Комітет проти катувань» оголосив про самоліквідацію

Укрінформ
Члени російського правозахисного об'єднання «Комітет проти катувань» прийняли рішення про його ліквідацію після внесення до реєстру «іноземних агентів».

Як передає Укрінформ, про це організація повідомила "Медузі".

В організації наголосили, що статус «іноагента» не дозволить юристам відвідувати суди, зустрічатися з представниками влади, у тому числі з «депутатами, уповноваженими з прав людини у регіонах, прокурорами та керівниками слідчого комітету». «Постраждалі від тортур та поліцейського насилля фактично позбавляються шансу добитися справедливості», — йдеться у заяві.

Водночас в об'єднанні заявили, що не можуть «кинути 188 справ, робота у яких ведеться наразі», і повідомлять про свої плани «найближчим часом».

Читайте також: У росії Навальному висунули нове обвинувачення — у створенні екстремістської спільноти

Міжрегіональна громадська організація «Комітет проти катувань» була заснована у 2000 році російським правозахисником Ігорем Каляпіним. Її визнали іноземним агентом у 2015 році. Після цього організацію ліквідували, утворивши замість неї «Комітет із запобігання катуванням». Його також визнали «іноагентом», після чого правозахисники ліквідували і його, почавши працювати в росії без утворення юридичної особи під старою назвою.

Сам Каляпін пішов з «Комітету проти катувань» у лютому 2022 року через розбіжності з колегами щодо шляхів подальшого розвитку організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-