Шольц назвав історичним кроком вступ Фінляндії та Швеції до НАТО

Шольц назвав історичним кроком вступ Фінляндії та Швеції до НАТО

Укрінформ
Фінляндія та Швеція, які в середу планують подати заявку на членство в НАТО, роблять історичний крок.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, передає Укрінформ.

«Це історичний крок для оборонного Альянсу та для Європи. Таким чином обидві країни реагують на російську агресію проти України та різку зміну безпекової ситуації в Європі», - сказав канцлер.

Він нагадав, що НАТО базується на спільних цінностях, і його члени завжди виступають один за одного: «Альянс - це оборонний союз, він не спрямований ні проти кого, але забезпечує захист і безпеку для всіх союзників. Цей принцип колективної оборони протягом десятиліть гарантував мир і стабільність у євроатлантичному регіоні».

Читайте також: Розширення НАТО: Байден особисто зустрінеться з лідерами Швеції й Фінляндії

Заявивши про бажання стати членами НАТО, Фінляндія та Швеція реалізують своє суверенне право вільно вибирати союзників; вони підкреслюють, що поділяють цінності Альянсу та хочуть долучитися до принципу колективної безпеки, зазначив глава уряду ФРН.

Він підкреслив, що Фінляндія та Швеція є двома цінними союзниками, які зміцнять обороноздатність блоку.

Німеччина, пообіцяв її лідер, працюватиме над тим, щоб процес вступу відбувався чимскоріше. Берлін проведе ратифікацію дуже швидко, запевнив він і запросив інші держави зробити те саме.

Шольц також сказав про намір активізувати військове співробітництво, зокрема в Балтійському регіоні, шляхом спільних навчань.

Читайте також: Штати впевнені, що НАТО дійде згоди в питанні вступу Швеції та Фінляндії

«Ми з нетерпінням чекаємо, що Фінляндія та Швеція незабаром будуть з нами як союзники в НАТО», - підсумував канцлер ФРН.

Як повідомляв Укрінформ, процедура офіційної передачі заявок щодо членства в Північноатлантичному альянсі з боку Фінляндії й Швеції відбудеться в середу, 18 травня.

Президент США Джо Байден планує прийняти президента Фінляндії Саулі Нііністе та прем’єр-міністра Швеції Магдалену Андерссон 19 травня в Білому домі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-