росія сама штовхнула Фінляндію і Швецію в НАТО – Бербок

росія сама штовхнула Фінляндію і Швецію в НАТО – Бербок

Укрінформ
Фінляндія і Швеція змушені долучатися до НАТО через безпосередню загрозу їхній безпеці з боку росії.

Про це сказала міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на пресконференції з колегою з Данії Єппе Кофодом у Берліні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Швеція і Фінляндія не хотіли в НАТО, їх штовхнули», - заявила Бербок.

Вона підкреслила, що двері в Альянс для цих країн «більш ніж відкриті», та висловила впевненість у тому, що процес ратифікації в національних парламентах країн НАТО пройде дуже швидко, як і весь шлях набуття членства. Усе буде зроблено за прискореною процедурою без «перехідних фаз», упевнена Бербок попри деякі застереження Туреччини, які в Берліні та в інших столицях взяли до уваги. Турецькі зауваження будуть обговорені, зазначила дипломат.

Всі, за її словами, чудово розуміють, що зараз є «вирішальний момент, історичний момент», тож 30 країн НАТО мають стояти на боці цих двох держав.

До того ж Швеція і Фінляндія зроблять НАТО сильнішим, отже, в інтересах самого Альянсу якнайшвидше прийняти ці дві країни, переконані й Бербок, і Кофод. Обидва дипломати зауважили, що від моменту подання двома країнами заявки й до моменту вступу Берлін і Копенгаген готові будуть надати Швеції та Фінляндії гарантії безпеки.

Кофод зі свого боку також зауважив, що 24 лютого абсолютно змінило безпекову ситуацію в Європі. Війна потребує нових безпекових відповідей, більшої згуртованості Заходу. За його словами, путіну вдалося згуртувати Захід.

Читайте також: Парламент Фінляндії підтримав вступ країни до НАТО

Як повідомляв Укрінформ, у відповідь на вимоги російської федерації зупинити подальше розширення НАТО, а також після неспровокованої агресії, яку росія почала 24 лютого року проти України, Швеція та Фінляндія, які до того дотримувалися нейтрального статусу, оголосили про рішення подати заявку на членство в НАТО. Цей намір національних урядів Фінляндії та Швеції зустрів переважну підтримку громадян та всіх політичних сил в обох країнах. Свою підтримку такого кроку вже висловили більшість членів НАТО та офіційний Брюссель.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-