Нідерландські прокурори у справі МН17 наголосили в суді на беззаперечних доказах

Нідерландські прокурори у справі МН17 наголосили в суді на беззаперечних доказах

Укрінформ
Нідерландські прокурори під час засідання суду у справі МН17 наголосили на тому, що достатньо доказів причетності обвинувачених до знищення пасажирського літака у липні 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“У справі багато доказів, зокрема фотографії, відеозаписи, супутникові знімки, записи перехоплених розмов та переконливі дані криміналістичної експертизи. Цього достатньо, щоб ухвалити обвинувальний вирок”, - заявив прокурор Тейс Бергер.

Він нагадав, що сім років, дев'ять місяців і двадцять дев'ять днів тому було знищено літак рейсу MH17 на сході України. За його словами, у цій трагедії винні четверо обвинувачених: колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”. Саме їх вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук”.

Читайте також: Рішення у справі МН17 можуть ухвалити у листопаді чи грудні

Також сторона обвинувачення продемонструвала в суді фрагменти перехоплених розмов Пулатова з Дубинським і Харченком, які підтверджують їхню причетність.

Нідерландський прокурор Манон Ріддербекс вкотре наголосила, що не знайдено жодних слідів, що вказували б на те, що для збиття літака було використано іншу зброю, окрім “Бука”. За її словами, це підтверджується багатьма доказами, зокрема результатами експертизи знайдених фрагментів та елементів.

Своєю чергою представник родичів загиблих в авіакатастрофі Арлетт Шейнс зазначила, що максимальна сума компенсації має становити 40-45-50 тисяч євро, залежно від ступеня споріднення. Утім, за її словами, жодна сума не зможе компенсувати втрату найрідніших людей.

Наступне засідання суду відбудеться завтра о 10:00 за місцевим часом.

Як повідомляв Укрінформ, 13 блок судових засідань проходитиме 16-18 травня та 8-10 червня 2022 року.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-