За два місяці у рф завели майже 2 000 справ про «дискредитацію армії» - правозахисники

За два місяці у рф завели майже 2 000 справ про «дискредитацію армії» - правозахисники

Укрінформ
У росії з березня заведено щонайменше 1 933 адміністративні справи за статтею про «дискредитацію збройних сил».

Такі дані наводить у Твіттері «ОВД-Инфо» на підставі інформації сайтів судів, системи ДАС "Правосуддя", пресрелізів МВС і повідомлень, що надходять на "гарячу лінію" проєкту, передає Укрінформ.

Зазначається, що статтю застосовують практично у всіх регіонах росії, а також в окупованих Криму та Севастополі. Справ про «дискредитацію» поки що не було заведено лише в Чечні, Тиві та Магаданській області.

Загалом виписано штрафів майже на 20 млн рублів, середня сума штрафу перевищує 34 тисячі руб.

Стаття про дискредитацію армії виникла в Адміністративному кодексі росії невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Усі відомі випадки переслідування за цією статтею пов'язані з протестами проти війни.

Читайте також: росія оголосила іноагентами Моргенштерна та двох соратників Навального

За повторну «дискредитацію» може бути порушена кримінальна справа, але поки що таких прецедентів не було. Однак кілька десятків кримінальних справ у росії порушено за статтею про «фейки» про дії російської армії. «Фейками» слідчі, як правило, вважають поширення тверджень, які офіційно спростовувало російське міноборони – наприклад, про причетність російських військових до масових вбивств у Бучі, Маріуполі.

Радіо Свобода повідомляє, що у суботу в різних містах росії за статтею про дискредитацію армії затримано кількох учасників одиночних антивоєнних пікетів. У Єкатеринбурзі із плакатом "Zло не может победить" затримали Івана Любімова. У Кронштадті поліція схопила місцеву мешканку Ганну Мерлухіну через табличку "Stop war" на велосипеді. У Москві на Пушкінській площі затримали Василя Борисова, який вийшов на пікет із плакатом "Нет войне".

Читайте також: На першотравневих антивоєнних акціях у росії затримали понад 200 осіб

У Санкт-Петербурзі поліцейські затримали Дмитра Ловчановського, який вийшов до Національної бібліотеки з плакатом "МИР", а також затримали активіста Олександра Шерченкова, який вийшов до пам'ятника Тарасу Шевченку з плакатом "Нет войне" (це вже сьоме затримання активіста).

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-