У в'язницю за манікюр та джинси: у Туркменістані запровадили жорсткі заборони для жінок

У в'язницю за манікюр та джинси: у Туркменістані запровадили жорсткі заборони для жінок

Укрінформ
У Туркменістані жінкам забороняють користуватися частиною косметичних послуг, робити манікюр, пластичні операції, їздити в автомобілях із чоловіками та робити аборти.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" та йдеться у звіті Міжнародної федерації планування сім'ї (IPPF), передає Укрінформ.

Жінкам відтепер не дозволяють носити одяг, що "облягає", фарбувати волосся, нарощувати нігті чи вії та збільшувати губи.

Як повідомляють очевидці, упродовж останніх тижнів десятки жінок втратили роботу за нібито вставлені грудні імпланти або збільшені губи. У Ашхабаді та інших туркменських містах поліція під час рейдів у громадських місцях та офісах затримує жінок із накладними віями й нігтями, доставляє їх до відділків, наказує позбутися результатів косметичних процедур та заплатити штраф у розмірі близько 140 доларів.

За даними кількох джерел, в Ашхабаді за останні тижні щонайменше 20 стюардес були звільнені через передбачуване використання ними ботоксу і збільшення губ. Як стверджують джерела, майже 50 співробітниць національного залізничного оператора втратили роботу за грудні імпланти та збільшення губ.

Внаслідок обмежувальних заходів свою діяльність припинили десятки салонів краси по всій країні, отримавши попередження від поліції про заборону пропонувати клієнткам "недозволені" процедури та послуги.

Під нову заборону підпадають блакитні джинси та будь-який одяг, що щільно облягає. Дозволяється носити лише довгі сукні широкого крою та штани з вишивкою. При цьому правоохоронці можуть затримати жінок за носіння "неправильного одягу". Поліція фотографує порушниць, складає на них протокол та змушує заплатити штраф. Під заборону, крім іншого, потрапили й білі весільні сукні.

Також для жінок ввели заборону їздити в автомобілях із чоловіками, які не є їм родичами. Дорожня поліція зупиняє машини з пасажирками та вимагає доказів того, що жінка доводиться водієві родичкою. Крім того, жінкам заборонено сидіти на передньому сидінні поруч із водієм.

Окрім того, з квітня 2022 року уряд фактично запровадив заборону на аборти. Правозахисники зазначають, що у Туркменії доступ до послуг з переривання вагітності був обмежений з 12 до п'яти тижнів. Уряд оприлюднив закон, який фактично було прийнято у 2015 році без жодних консультацій із громадськістю, тобто таємно. Цей закон забороняє аборти, оскільки більшість жінок на 5-му тижні вагітності ще навіть не знають, що вони вагітні.

За словами деяких активістів та мешканців Туркменістану, нові обмеження, які не були навіть офіційно оголошеними, можуть стати останньою краплею у чаші терпіння людей. Жінки думають над проведенням масових протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-