Після нападу росії на Україну 70% населення Фінляндії підтримують членство в НАТО

Після нападу росії на Україну 70% населення Фінляндії підтримують членство в НАТО

Укрінформ
Вторгнення рф в Україну змінило як архітектуру європейської безпеки, так і національну систему безпеки й оборони Фінляндії, 70% громадян якої висловилися за приєднання країни до НАТО.

Про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто на засіданні Комітету Європейського парламенту із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Російське вторгнення змінило ситуацію у європейській безпеці та у безпеці Фінляндії. Хоча перед Фінляндією не постає негайна військова загроза, підтримка свободи маневру та вільного вибору залишається складовою національної політики з безпеки й оборони... Впродовж минулих місяців громадська підтримка щодо членства в НАТО досягла близько 70 відсотків. Опитування було проведено серед громадськості після обговорення цього питання практично всіма політичними партіями країни на надзвичайних зустрічах протягом минулого місяця», - зазначив керівник МЗС Фінляндії.

Читайте також: Зеленський вітає готовність Фінляндії подати заявку на членство в НАТО

Він зауважив, що Фінляндія вже тривалий час є для НАТО близьким партнером, і наразі країна швидко наближається до національного рішення щодо набуття членства в Альянсі. Заявка на членство, за словами фінського дипломата, зміцнить безпеку й стабільність регіону Балтійського моря та Північної Європи. Фінляндія вже зараз є контрибутором регіональної стабільності та безпеки, та посилить НАТО як майбутній союзник.

«З погляду НАТО Фінляндія має міцні демократичні інституції та відповідає критеріям для членства, має сильну та надійну національну оборону, яка є взаємосумісною з НАТО. Бойовий склад наших військ становить 280 тисяч, резерв - понад 900 тисяч чоловіків і жінок. Фінляндія має розвинуті оборонні спроможності, включаючи флот бойових літаків F-18, які останнім часом поступово заміщуються на 64 літаки F-35. Фінляндія має потужне двостороннє партнерство як із членами НАТО, так і з його партнерами», - зауважив Гаавісто.

Читайте також: Президент і прем'єр Фінляндії – за якнайшвидше подання заявки про членство в НАТО

Як повідомлялося, агресія рф проти України, однією з цілей якої путін оголосив намір не допустити розширення НАТО, призвела до прямо протилежних результатів: Альянс значно посилив свою військову присутність на східному фланзі, розгорнув ще чотири бойові групи - у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині - на додачу до бойових груп у Польщі та у країнах Балтії.

Крім того, Фінляндія і Швеція, які тривалий час дотримувалися нейтрального статусу, наразі активно обговорюють можливість повноправного входження до Альянсу для зміцнення власної та європейської безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-