Сейм Латвії дав добро на знесення меморіалу «визволителям» у центрі Риги

Сейм Латвії дав добро на знесення меморіалу «визволителям» у центрі Риги

Укрінформ
У четвер в остаточному читанні латвійський парламент ухвалив подані комісією у закордонних справах поправки до закону, що усувають юридичні перешкоди для знесення радянського меморіалу в парку Перемоги.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LSM.

Ці поправки ухвалено до закону «Про договори між Латвійською Республікою і рф, підписані в Москві 30 квітня 1994 року». Законом визначено призупинення дії статті 13-ї. Вона, серед іншого, передбачала, що Латвія забезпечує збереження меморіальних споруд у країні.

Дію статті 13 буде буде призупинено з 16 травня 2022 року до припинення порушення Росією міжнародного права щодо України, у тому числі виведення її військ з території України, повне відновлення територіальної цілісності та суверенітету України відповідно до міжнародного права та виплата відшкодування Україні за вчинені порушення міжнародного права.

Читайте також: Доступ до пам'ятника «визволителям» у центрі Риги після заворушень закрили до вересня

Сейм Латвії схвалив поправки, які розглядалися в терміновому порядку в обох читаннях за один день. Вони набудуть чинності наступного дня після проголошення.

Голова комісії у закордонних справах Ріхардс Колс раніше заявляв, що, якщо Сейм вирішить призупинити дію 13-ї статті угоди, «стовп окупації буде повалено». При цьому в телеінтерв'ю Колс висловив думку, що паралельно на національному рівні має бути ухвалений закон про демонтаж радянських пам'ятників з встановленням термінів та за необхідності виділено державне фінансування на його реалізацію.

Читайте також: Латвія заборонила в'їзд у країну Кіркорову, Винокуру і Петросяну

Голова Ризької думи Мартінш Стакіс повідомив у програмі Латвійського радіо, що Сейму ще належить ухвалити спеціальний закон, який дозволяє знести цей пам'ятник якнайшвидше. Політик також підтвердив, що Ризька дума надасть необхідну підтримку для знесення пам'ятника.

Читайте також: Посла рф в Румунії викликали на «килим» після статті про «гавкіт НАТО»

Як повідомлялося раніше, Мін'юсту Латвії було доручено знайти юридичне обґрунтування для знесення радянського меморіалу у Парку Перемоги. Навколо цієї теми точаться дискусії. Це місце використовувалося проросійськи налаштованими силами для проведення їх заходів, особливо – на 9 травня. На тлі повномасштабної російської агресії в Україні владна коаліція почала наполягати на знесенні радянського меморіалу «визволителям».

Фото: Kristaps Feldmanis/Latvijas Radio

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-