У Відні відзначили перемогу над нацизмом акцією

У Відні відзначили перемогу над нацизмом акцією "Пам'ять замість парадів"

Фото
Укрінформ
Українська громада Відня разом з австрійськими друзями України у День пам’яті та примирення провели акцію "День визволення: пам’ять замість святкування війн і парадів".

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Захід пройшов на площі Шварценбергплатц, на якій розташований пам’ятник воїнам Червоної армії, полеглим у боях з нацистами за свободу і незалежність народів Європи. Останній у свідомості багатьох австрійців раніше сприймався як "російський пам’ятник", але також активно використовувався росіянами у своїй воєнній пропаганді та з метою підтримання культу "побєдобесія".

Акція «пам’ять замість парадів» у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Цього ж року територія меморіального комплексу була синьо-жовтою – як сама площа, так і стіна позаду пам’ятника – що слугувало також нагадуванням про великий внесок українців з 2-го та 3-го Українського фронтів, які звільняли Австрію. Важливим для українців також було продемонструвати відмінність у цінностях українців та росіян та їх підходу до звершення Другої світової війни: українці вшановують пам'ять мільйонів загиблих і говорять "Ніколи знову", а росіяни у дусі "побєдобєсія" говорять про "Можєм повторіть". Інша важлива мета акції – привернути увагу до нинішньої війни на європейському континенті, яка була розв’язана росією проти України.

Читайте також: У Скоп'є українська громада та Посольство провели спільний захід у День пам’яті

"Цим заходом ми хотіли показати, зокрема, українську культуру, різницю у поняттях і цінностях українців і росіян. Не може бути ніякої "побєди", коли загинули мільйони людей, а це – величезний траур. І цей траур, на жаль, зараз перегукується з тим, що відбувається в Україні. Зараз йде нова війна, тоді вона була розпочата націонал-соціалізмом, а зараз його новим витком – рашизмом. Ми хочемо також привернути австрійців до триваючої війни в Україні, щоб вони допомогли нам зупинити країну-терориста", - заявив співорганізатор акції Андрій Каріоті.

У ході заходу на Шварценбергплатц зібралися представники із України та Австрії – спікери, музиканти, митці, науковці, політики та представники благодійних організацій, щоби своїми голосами підтримати Україну в її прагненнях та мріях.

Однією з інсталяцій на площі стала виставка "Лабіринт", яка у форматі лабіринту проілюструвала жахи війни, з якими зараз зіткнувся український народ.

Фото з гарячих точок та зони бойових дій в Україні також було продемонстровано в рамках іншої фотовиставка "Скорботна пам’ять. Фото з України".

Окремо було організовано художню виставку з картинами українських художників з благодійного аукціону Dorotheum.

Читайте також: У Нью-Йорку закликали пам’ятати про війну рф проти України так само, як і про Другу світову

Як символ відсутності боязні та зневаги українцями загарбників на Шварценбергерплатц розмістилася художня інсталяція "Хоч покладіть у кишені насіння квітів!" в нагадування про відомі слова росіянам мужньої жінки із захопленого Генічеська.

Крім того, під час фестивалю усі охочі могли отримати за невеликі пожертви 60-секундні фотопортрети чи спробувати страви української кухні. Також на гостей заходу чекав концерт видатних музикантів з України і Австрії.

З виступами та словами підтримки України до відвідувачів звернулися австрійські міжнародні політики, діячі культури та науки, також відбулися трансляція відеозвернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня пам’яті і примирення та виступ посла України в Австрії Василя Химинця.

"Після агресії проти України, з огляду на воєнні злочини проти українського народу, росія вже більше не має права ховатися за заслугами предків, які перемогли Гітлера, називаючи себе спадкоємцем. Як тоді націонал-соціалізм, так і зараз рашизм – це ідеології, які зневажають людей. Їм немає місця на нашій землі", - заявив український посол.

Він додав, що як тоді, так і зараз диктаторські режими недооцінили одне – сильну волю людей боротися за свободу. "Український народ показав це у Другій світовій війні. Вражаюче показують це українці і зараз, у ці місяці та тижні", - зазначив Химинець.

Читайте також: У Латвії приспустили прапори за загиблими від агресії рф в Україні

Він вказав на те, що свій вклад у перемогу над нацистською Німеччиною зробили багато націй, і внесок українців був величезний. "77 років тому ми усі показали, що зло не може залишатися непокараним, не може ховатися у бункері. І ми кажемо це і зараз: усі виконавці, усі відповідальні за звірства та геноцид проти українського народу, будуть притягнуті до відповідальності. Це – наш обов’язок. Рашизм, як і колись націонал-соціалізм, буде переможений", - наголосив дипломат.

Як повідомлялося, у неділю ввечері за ініціативи посла України в Республіці Австрія в архієпископському кафедральному Соборі Святого Штефана також пройшла поминальна меса за жертвами Другої світової війни та тисячами українців, загиблих у розв’язаній росією війні проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-