Японія, Фіджі та Палау стурбовані пактом між Китаєм і Соломоновими Островами

Японія, Фіджі та Палау стурбовані пактом між Китаєм і Соломоновими Островами

Укрінформ
Японія, Фіджі та Палау висловлюють занепокоєння пактом про безпеку, який Китай підписав нещодавно із Соломоновими Островами, заявив у неділю японський міністр закордонних справ Йосімаса Хаясі, завершуючи поїздку в ці дві тихоокеанські острівні держави.

Як передає Укрінформ з посиланням на Japan Today, Хаясі зазначив на пресконференції в Палау, що пакт може справити неабиякий вплив на безпеку Тихоокеанського регіону і що Токіо посилюватиме співпрацю зі США, Австралією та Новою Зеландією для забезпечення в ньому стабільності й процвітання.

«Я висловив занепокоєння з боку Японії тим, що угода про співпрацю в галузі безпеки між Китаєм і Соломоновими Островами може вплинути на безпеку регіону, й острівні держави Тихого океану висловили аналогічну думку», - сказав він.

Про укладення пакту було оголошено у квітні. Хоча деталі залишаються неясними, цей документ, як повідомляється, дозволяє Китаю розміщати на островах війська та судна.

Читайте також: Китайські технологічні гіганти поступово відмовляються від бізнесу з Росією

У неділю Хаясі та президент Палау Сурангел Віппс домовилися зміцнювати двосторонні зв'язки для створення вільної та відкритої Індо-Тихоокеанської зони, за яку виступають Токіо та Вашингтон і яку багато хто вважає протидією військовому та економічному впливу Пекіна в регіоні.

Зазначається, що на окремій зустрічі Хаясі з державним міністром країни Густавом Айтаро сторони рішуче засудили росію за її агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-