У Казахстані відмовилися від встановлення пам'ятника Олександру Невському

У Казахстані відмовилися від встановлення пам'ятника Олександру Невському

Фото
Укрінформ
Інформацію про те, що пам'ятник Олександру Невському встановлять в Алмати (Казахстан) на території Олександро-Невського собору, спростували в Комісії з охорони пам'яток.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Informburo.kz.

Про плани встановлення пам'ятника на території Олександро-Невського собору в Жетисуському районі повідомив митрополичий округ рпцу Казахстані. Його навіть збирався освячувати голова рпц патріарх кирил.

Читайте також: Євросоюз хоче заморозити гроші московського патріарха кирила

Проте нікого з членів Комісії з охорони пам'яток міста, яка ухвалює рішення про встановлення монументів, проект не влаштував. Сенс у самому встановленні пам'ятника на території храму архітектори не бачать.

«Перше питання тоді виникло: яке відношення до релігії має держава? Чому в Алмати мають ставити пам'ятник? Також я не скажу, що це шедевр, низький рівень. Там порушення пропорцій пам'ятника є. Комісія спільно вирішила, що такий пам'ятник не можна ставити. Який стосунок він до нас має? Пам'ятники зазвичай ставлять видатним діячам, які працювали тут. Ми ж не ставимо тут пам'ятників якимось духовним діячам. Якщо комісія вирішила, відтак не ставитимо», – сказав член міської Комісії з охорони пам'ятників Сайран Фазилов.

Читайте також: Молдова і Казахстан мають бути готовими до «братання» росії - Данілов

Олександр Невський (1221–1263 рр.) – князь новгородський (1236-1240,1241-1252, 1257-1259), псковський (1242), великий князь володимирський (1252-1263), формальний великий князь київський (1249-1263). Прославився завдяки перемогам у Невській битві та Битві на Чудському озері. Канонізований РПЦ у вигляді «благовірний». Образ Олександра Невського часто використовувався і використовується російською владою у пропагандистських цілях ще з часів Петра I.

Фото з сайту mitropolia.kz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-