московський патріарх Кирил заявив у проповіді, що росія «ніколи ні на кого не нападала»

московський патріарх Кирил заявив у проповіді, що росія «ніколи ні на кого не нападала»

Укрінформ
У вівторок під час патріаршої проповіді в Архангельському соборі московського кремля патріарх рпц Кирил заявив, що росія ніколи ні на кого не нападала.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на текст проповіді, опублікований Московською патріархією.

«Ми ні з ким не хочемо воювати. росія ніколи ні на кого не нападала. Це дивно, що велика та могутня країна ніколи ні на кого не нападала – вона лише захищала свої рубежі», - сказав Кирил.

Ця цитата широко обговорюється в соціальних мережах, багато хто вказує на історичну недостовірність твердження і наводить приклади зворотного - від агресій Московського князівства/царства до нинішнього нападу на Україну.

Сьогодні ж з інтерв'ю Папи Римського Франциска газеті Coriera della Sera стало відомо, що патріарх Кирил під час нещодавньої розмови по відеозв'язку у перші 20 хвилин (із 40 хвилин розмови) "з картою в руках" наводив аргументи, що виправдовують війну росії проти України. Водночас, на думку Папи Римського, московський патріарх "не може перетворитися на путінського вівтарника".

Читайте також: Папа Римський тричі просив рф про евакуацію з Маріуполя, але отримав відмову - ЗМІ

Раніше рпц прямо і офіційно не висловлювала свою позицію про війну в Україні, однак патріарх Кирил часто згадує російські воєнні дії у своїх проповідях, приховано, в контексті, виправдовуючи їх. Крім того, ще 13 березня патріарх Кирил під час недільної служби вручив керівнику росгвардії (частини якої беруть участь у воєнних діях) Віктору Золотову ікону Божої Матері. Золотов, подякувавши керівнику рпц за подарунок, розповів у храмі про перебіг загарбницької війни росії.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Національна гвардія, сили Територіальної оборони та весь український народ протистоять російським військам та завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-