Перелік іноагентів у росії знову хочуть розширити

Перелік іноагентів у росії знову хочуть розширити

Укрінформ
Державна дума рф підготувала законопроєкт про іноземних агентів, де такими пропонується визнавати й тих, хто не отримує іноземного фінансування, а також комерційні компанії, якщо їхня діяльність буде визнана політичною.

Про це повідомляє агентство РБК, яке ознайомилося з документом, передає Укрінформ.

Згідно із законопроєктом "Про контроль за діяльністю осіб, які перебувають під іноземним впливом", іноземним агентом пропонується вважати особу, яка "отримала підтримку та (або) перебуває під іноземним впливом в інших формах" і здійснює політичну діяльність. При цьому іноземний вплив визначається як надання підтримки особі іноземною державою, її органами влади або міжнародними організаціями, вплив на неї, у тому числі за допомогою примусу та переконання.

Виходячи з тексту законопроєкту, до іноагентів можуть належати й ті, хто не має іноземного фінансування, а, наприклад, у результаті "впливу" іноземного джерела. Зараз така норма застосовується лише до фізосіб, а в новому проєкті її пропонується поширити на всі категорії іноагентів. Як пояснило джерело видання в держдумі, якщо людина пройшла за кордоном навчання того, як організовувати несанкціоновані мітинги, і тепер організовує їх у росії, це може стати підставою для визнання іноагентом.

Читайте також: росія оголосила «іноагентами» Венедиктова й Невзорова

Пропонується також розширити можливість визнання іноземним агентом на комерційні організації. Крім того, згідно з документом, іноагенти не зможуть бути організаторами публічних заходів, вести викладацьку, просвітницьку, виховну діяльність стосовно неповнолітніх, отримувати державну фінансову підтримку, інвестувати у стратегічні підприємства.

Законопроєкт передбачає появу єдиного реєстру іноагентів замість чотирьох наявних. При занесенні до Реєстру Мін'юст тепер має повідомляти, на якій підставі та чи інша особа була визнана іноагентом "із зазначенням конкретних норм".

Також з'явиться єдиний порядок виключення з реєстру. Зокрема, іноагент може бути виключений з нього за підсумками позапланової перевірки Мін'юсту, яка має показати відсутність іноземного фінансування та політичної діяльності.

Читайте також: У росії знову розширили перелік іноагентів

Закон про іноземних агентів було ухвалено у росії в 2012 році. Він дає змогу владі визнавати "іноагентом" будь-яку некомерційну організацію, яка отримала гроші з-за кордону і веде, з точки зору влади, політичну діяльність. Критерії такої діяльності у законі не визначені, що дає змогу владі переслідувати, зокрема, незалежні ЗМІ.

Закон кілька разів посилювали, розширивши його дію не лише на організації, а й на приватних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-