Послів росії та білорусі в Австрії не запросили на вшанування пам'яті жертв Маутгаузена

Послів росії та білорусі в Австрії не запросили на вшанування пам'яті жертв Маутгаузена

Укрінформ
Послів росії та білорусі в Австрії цього року не запросили на традиційні урочистості з нагоди річниці визволення концентраційного табору "Маутгаузен".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє австрійське інформагентство APA.

Традиційна церемонія у меморіальному комплексі "Концтабір Маутгаузен" відбудеться 15 травня.

"Послів росії та білорусі попросили в особистих електронних листах не брати участь. Про це домовилися Австрійський комітет Маутгаузена, Міжнародний комітет Маутгаузена та Меморіал", - йдеться у повідомленні.

У спільній заяві організації засудили війну, розв'язану росією проти України, невиправдане застосування насильства та найсерйозніші порушення прав людини. Вони також закликали негайно припинити бойові дії.

"Участь обох країн (російської федерації та білорусі – ред.) була б несумісною з клятвою в‘язнів Маутгаузена, які вижили, та їхнім прагненням до миру та свободи", – пояснив голова Австрійського комітету Маутгаузена Віллі Мерний.

Він також запевнив, що покладання вінків та квітів до національних пам’ятників росії та білорусі відбудеться. На урочистості будуть запрошені представники гуманітарних організацій, колишні бранці концтабору та їхні родичі.

Читайте також: росія висилає 15 нідерландських дипломатів

Щороку на території меморіального комплексу "Концтабір Маутгаузен" неподалік Лінца проходять заходи на вшанування річниці визволення концтабору американськими військами, яке відбулося у перші дні травня 1945 року. Традиційно участь у вшануванні пам'яті жертв нацистів беруть участь офіційні делегації з країн походження в’язнів, зокрема й українська.

"Маутгаузен" був єдиним концтабором на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до "категорії III", що означало "знищення через працю". Умови утримання тут були найтяжчими в системі нацистських концтаборів.

За час існування концтабору Маутгаузен через нього та його філії пройшло близько 200 тис. в'язнів 40 національностей, у т. ч. 8,5 тис. жінок. Серед арештантів були також діти й підлітки. Загалом у концтаборі "Маутгаузен" та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинуло близько 120 тис. осіб, у тому числі тисячі українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-