Сербія хоче зменшити залежність від російського газу

Сербія хоче зменшити залежність від російського газу

Укрінформ
Уряд Сербії планує з вересня 2023 почати отримувати зріджений природний газ (СПГ) з Греції, а також природний газ з Азербайджану для зменшення залежності від російського газу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики та гірничої промисловості Сербії.

«Сербія все ще залежить від одного постачальника. У нас є два напрямки газопостачання, але ми залежні від росії. Наш з'єднувальний газопровід з Болгарією, який буде готовий наступного року, дасть нам можливість вести переговори та отримувати СПГ з Греції з вересня наступного року, та підключитися до газу з Азербайджану, що зменшить нашу залежність (від газу з рф -ред.)», - заявила глава відомства Зорана Михайлович.

За її словами, питання енергетичної безпеки – це питання розвитку держави, і уряд Сербії зробить все необхідне, щоб бути енергозабезпеченими в наступний період.

«Ми не можемо знати точно, якою буде ціна на газ, тому що на ринку відбуваються тектонічні зрушення, і питання в тому, яку ціну ми зможемо узгодити на переговорах із «Газпромом», але вона точно не буде такою, як раніше», - додала міністр.

Читайте також: Польща ввела ембарго на російське вугілля

Газета Коммерсант зазначає, що чинний договір Сербії з «Газпромом» спливає 31 травня. У рамках нього узгоджено постачання 6 млн куб. м газу на добу за 270 дол. за 1 тис. куб. м. Влада Сербії розраховує, що наступний контракт буде укладено на десять років. Наприкінці березня Хорватія призупинила прокачування нафти для Сербії через санкції, введені у відповідь на російську агресію проти України. Сербія відмовляється приєднуватися до санкцій проти рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-