росія порушила в Україні основні права людини – німецька омбудсман

росія порушила в Україні основні права людини – німецька омбудсман

Укрінформ
Німеччина, як один з ініціаторів доповіді ОБСЄ про злочини російської армії в Україні, обіцяє подбати про те, щоб усі винні були покарані.

Про це заявила уповноважена федерального уряду з політики прав людини та гуманітарної допомоги Луїзе Амтсберг з приводу публікації звіту про порушення міжнародного права та прав людини в Україні в рамках московського механізму ОБСЄ, передає Укрінформ.

«Федеральний уряд разом з Україною та іншими нашими міжнародними партнерами зробить усе, щоб ці злочини були невпинно розслідувано, а винні були ідентифіковані, щоб вони могли бути притягнуті до відповідальності перед національними та міжнародними судами. Тому ми продовжуватимемо підтримувати БДІПЛ у його зусиллях задокументувати порушення прав людини в результаті війни проти України», - заявила Амтсберг.

Вона зазначила, що у звіті документуються масові порушення міжнародного гуманітарного права та основних прав людини російськими збройними силами. Зокрема, у доповіді зафіксовано випадки катувань, цілеспрямованих вбивств і викрадень мирного населення на підконтрольних росії районах. Усе підтверджується конкретними фактами та доказами.

Читайте також: Німеччина пропонує допомогу у розслідуванні можливого застосування росією хімзброї в Україні

«Така кількість жертв серед цивільного населення була б неможливою, якби рф дотримувалася своїх найпростіших зобов’язань», - відзначила омбудсман. Німецька політик також особливо стурбована випадками гендерного насильства. Мова йде, зокрема, про зґвалтування та сексуальне насильство в результаті війни.

Як повідомлялось, 3 березня 45 держав ОБСЄ, у тому числі Німеччина, разом з Україною задіяли так званий московський механізм, який служить для моніторингу виконання державами ОБСЄ зобов'язань у третьому/людському вимірі ОБСЄ.

15 березня 2022 року спеціальній місії з трьох незалежних експертів доручено розслідувати порушення прав людини та міжнародних прав, а також можливі військові злочини під час російської  війни проти України та задокументувати їх у звіті протягом трьох тижнів.

До місії увійшли визнані професори міжнародного права Вольфганг Бенедек, Вероніка Білкова та Марко Сассолі. Звіт охоплює перші п’ять тижнів війни. Тому події в Бучі та інших місцях під Києвом, про які стало відомо з виведенням російських збройних сил 1 квітня, поки що не могли бути повністю враховані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-