Шрі-Ланка оголосила про дефолт за зовнішнім боргом

Шрі-Ланка оголосила про дефолт за зовнішнім боргом

Укрінформ
Шрі-Ланка, яка нині переживає найгіршу в історії країни економічну кризу, оголосила дефолт за 51 млрд доларів свого зовнішнього боргу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС із посиланням на міністерство фінансів Шрі-Ланки.

Зазначається, що країна тимчасово припиняє виплати за зовнішнім боргом, включаючи кредити від інших держав, оскільки її обмежені валютні резерви необхідні країні задля імпорту основних товарів, таких як паливо.

Зауважується, що вплив коронавірусної пандемії та війни в Україні зробили неможливою виплату боргу кредиторам.

"Уряд вживає такі надзвичайні заходи лише в крайньому випадку, щоб запобігти подальшому погіршенню фінансового становища республіки", - зазначили в міністерстві.

Там також додали, що кредитори можуть безперешкодно капіталізувати будь-які належні їм процентні платежі або вибрати погашення боргу в шрі-ланкійських рупіях.

Наступного тижня країна очікує перемовини з Міжнародним валютним фондом та отримання позики з метою відновлення економіки.

Криза в Шрі-Ланці почалася внаслідок коронавірусної пандемії, яка позбавила країну доходів від туризму та грошових переказів. Внаслідок цього Шрі-Ланка не змогла імпортувати товари першої необхідності та уряд ввів широку заборону на імпорт, аби зберегти свої валютні резерви та використати їх для обслуговування боргів, які країна зараз прострочила.

Наразі в країні є гостра нестача їжі та палива, тривалі щоденні відключення електроенергії. Люди стоять в довжелезних чергах, аби купити дефіцитні запаси бензину, газу та керосину для плит.

Читайте також: Зовнішній дефолт росії майже неминучий – Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, влада Шрі-Ланки запропонувала Ірану повернути $251 млн боргу за поставлену нафту чаєм. Із січня планувалося розпочати постачання чаю до Ірану, надсилати чай на 5 мільйонів доларів щомісяця в рахунок погашення Ірану покупок нафти, відкладених за останні чотири роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-