ЄС оприлюднив додаткові санкції проти білорусі

ЄС оприлюднив додаткові санкції проти білорусі

Укрінформ
Європейський Союз оприлюднив рішення Ради ЄС від 8 квітня про запровадження додаткових санкцій проти білорусі у розвиток прийнятих раніше обмежувальних заходів (рішення 2012/642/CFSP) у зв’язку із військовою агресією росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в Офіційному журналі ЄС.

«24 лютого 2022 року президент російської федерації оголосив проведення військової операції в Україні, після російські збройні сили напали на Україну, в тому числі з території білорусі. Це є кричущим порушенням територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України… У висновках від 24 березня 2022 року Європейська рада зазначила, що Європейський Союз готовий рухатися далі у запровадженні скоординованих суворих санкцій проти росії і білорусі для того, щоб ефективно обмежити здатність росії продовжувати агресію», - йдеться у документі.

Зокрема, обмежувальні заходи передбачають повну заборону продажу білорусі, її фізичним та юридичним особам будь-яких цінних паперів, що деноміновані у будь-якій національній валюті країн-членів ЄС, заборону продажу, постачання або будь-якого передання білорусі, включаючи її Центробанк, банкнот цих національних валют. Виняток з цього правила робитиметься для європейців, які подорожують на територію білорусі, а також для їхніх прямих родичів, котрі подорожують разом із ними. Це виключення стосується також представників дипломатичного корпусу європейських країн і міжнародних організацій, акредитованих у білорусі.

Ще один захід – заборонна операція для усього автомобільного транспорту, що належить білорусі, це означає заборону будь-якого автомобільного транспортування товарів у межах Євросоюзу та їх транзитні перевезення. Ця заборона не поширюватиметься на поштові перевезення, оскільки ці послуги мають універсальне значення. Згадана заборона набуде чинності з 16 квітня 2022 року для всіх товарів, перевезення яких почалося після 9 квітня з території Європейського Союзу, або для транзиту територією ЄС для повернення відповідних транспортних засобів на територію білорусі.

Цим же рішенням вводиться заборона на закупівлю, імпорт або транспортування на територію ЄС природного газу та нафти, включаючи бензинові продукти, а також металів: титану, алюмінію, міді, нікелю, паладіуму та залізної руди.

Забороняється закупівля, імпорт і транспортування фармакологічної, медичної, сільськогосподарської або харчової продукції, включаючи зерно та добрива. Винятки з цієї заборони робитимуться лише для гуманітарних товарів, товарів для дипломатичних і консульських установ, міжнародних організацій на території білорусі, які мають імунітет, відповідно до міжнародного законодавства. Відповідні організації мають запитувати Єврокомісію дозвіл на такі поставки за два тижні до факту завезення.

Це рішення Ради ЄС набуває чинності з моменту публікації в Офіційному журналі ЄС.

Читайте також: В Австрії каратимуть за спроби обійти санкції проти росії - Негаммер

24 лютого 2022 року росія напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст і селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Перед нападом росія здійснила концентрацію військ на території білорусі та звідти здійснила напад на Україну, включаючи артилерійські та ракетні обстріли українських міст і селищ.

Європейський Союз застосував уже п’ятий пакет економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей рф до продовження війни. Подібні обмежувальні заходи застосовані також проти білоруського режиму, який є прямим співучасником російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-