Єврокомісія пропонує схему конвертації гривні у європейські валюти для біженців з України

Єврокомісія пропонує схему конвертації гривні у європейські валюти для біженців з України

Укрінформ
Європейська Комісія ухвалила пропозиції щодо скоординованої політики країн-членів з обміну готівкової гривні на національну валюту, що дозволить біженцям з України обмінювати до 10 тисяч гривень готівкою на валюту країни ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться на сайті Європейської Комісії.

«Європейська Комісія ухвалила пропозиції до Рекомендацій Ради ЄС з конвертації банкнот гривні у валюту країн перебування для людей, що рятуються від війни в Україні. Ці пропозиції доповнюють гуманітарну допомогу, яку ЄС надає людям, що були вимушені покинути Україну та подорожують в межах ЄС, і вони є повною мірою сумісними із правилами ЄС з притулку та із зовнішньою політикою Євросоюзу», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що одна з першочергових потреб, з якою стикаються в країнах ЄС українські біженці – це можливість обміну банкнот гривні на готівкові кошти в європейських країнах перебування. Відтак, представлені пропозиції спрямовані на координацію зусиль країн-членів із розв'язання цієї проблеми, та створення однакових умов для такої конвертації, незалежно від того, національна валюта якої країни підлягатиме обміну.

Необхідність такого підходу пояснюється тим, що Національний Банк України був вимушений зупинити обмін банкнот гривні на закордонну валюту з метою захисту обмежених валютних резервів. У результаті цього, кредитні інституції в країнах-членах не мали бажання виконувати обміни валюту через високі ризики, що пов’язані з обмінним курсом.

Пропозиція Єврокомісія передбачає встановлення максимального ліміту у 10 000 гривень на людину, який може бути обміняний без додаткових стягнень за валютним курсом, що встановлюється Національним Банком України. Тривалість такої схеми конвертації розрахована, принаймні, на три місяці. Наразі схему ще повинна затвердити Рада ЄС.

Як повідомлялося, з початку неспровокованої військової агресії росії проти України понад 3,8 мільйона українців вимушені шукати порятунку на території країн Європейського Союзу.

В результаті ЄС вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту. Документ  надає біженцям з України базові соціальні права, включаючи право на проживання, соціальний захист, охорону здоров’я, отримання місця для помешкання, а також право на працевлаштування та забезпечення освіти для дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-