Сейм Литви схвалив у першому читанні заборону георгіївської стрічки, символів Z та V

Сейм Литви схвалив у першому читанні заборону георгіївської стрічки, символів Z та V

Укрінформ
Литовський парламент схвалив у четвер розгляд двох проєктів внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Закону про зібрання Литви, які накладають заборону на поширення, використання у громадських місцях символів російської військової агресії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Сейму Литви.

Згідно з проєктом депутатів Моніки Ошм'янскене та Лінаса Йонаускаса, георгіївську стрічку та символ вторгнення в росію в Україну букву «Z» прирівнюють до символіки нацистської Німеччини, срср та Литовської рср. Водночас пропонується збільшити штрафи за поширення, використання на зібраннях та інших масових заходах, демонстраціях забороненої символіки до 300-500 євро. За проєкт у першому читанні проголосували 86 депутатів, 7 утрималися.

Інший проєкт, запропонований депутатом Пауле Кузьміцкене, також пропонує накласти заборону на символи авторитарних режимів, які використовуються для пропаганди або здійснення військової агресії. У додатку до росії – це георгіївська стрічка, літери «Z» та/або «V». За порушення цієї заборони пропонується штраф 300–700 євро; для керівників, відповідальних осіб, юридичних – 600-1200 євро. Цей проєкт підтримали 82 депутати, 9 утрималися.

Основним органом для розгляду цих питань призначено парламентський Комітет з правових питань та забезпечення правопорядку. Проєкти пропонується розглянути на засіданні Сейму 19 квітня.

Як повідомлялося, президент росії володимир путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч загарбникам.

Після початку війни росія зазнала масштабних та всебічних санкцій з боку світової спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-