Столтенберг: Москва порушила Основоположний акт НАТО-рф і сама вийшла з нього

Столтенберг: Москва порушила Основоположний акт НАТО-рф і сама вийшла з нього

Укрінформ
Докори Росії щодо порушення з боку НАТО Основоположного акта НАТО - росія не мають жодного сенсу, тому що саме росія грубо порушила принципи документа, що означає її фактичний вихід з цієї угоди.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками зустрічі в Берліні з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія порушила (умови - ред.) та вийшла з Основоположного акта НАТО - росія. Вона зробила це не один раз. Де-факто, вона робила це кожного дня, починаючи з незаконної анексії Криму у 2014 році. Тому що Основоположний акт НАТО - росія чітко визначає, що сторони мають поважати суверенітет та територіальну цілісність кожної європейської держави в межах її міжнародно визнаних кордонів. Шляхом анексії Криму Росія порушила цей акт», - сказав Столтенберг, відповідаючи на запитання журналістів.

Він зауважив, що росія продовжила порушувати Основоположний акт, коли почала дестабілізацію на сході України та підтримку сепаратистів на Донбасі. Зараз москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, вбиваючи тисячі людей, скидаючи бомби на мирні міста. Тож НАТО буде робити те, що вважає за необхідне, щоб у москви не залишалося жодного простору для непорозуміння або хибної оцінки щодо спроможності та рішучості Альянсу захистити всіх союзників.

«Таким чином, ми маємо запобігти ескалації, запобігти тому, щоб війна в Україні, яка є руйнівною та смертельною, не перетворилася навіть у ще більш руйнівну, небезпечну та смертельну, не переросла у повномасштабну війну між НАТО і росією. Саме для того, щоб Москва не мала сумнівів у нашій рішучості, ми наростили сили на сході Альянсу», - зазначив Генеральний секретар НАТО.

Як вже повідомлялося, 24 лютого 2022 року президент росії путін розпочав масштабне вторгнення в Україну. Російські війська руйнують міста та селища України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак. Збройні Сили України, підрозділи територіальної оброни та весь народ України борються із загарбникми та завдають їм суттєвих втрат.

Вчора під час надзвичайної зустрічі у Брюсселі міністри оборони країн НАТО підтвердили готовність продовжувати надання Україні військової, фінансової та гуманітарної допомоги, але в той же час висловилися проти прямого втручання у війну в Україні, оскільки це могло би призвести до ескалації конфлікту в масштабах усієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-