Берлін пропонує «повітряний трансатлантичний міст» для біженців з України

Берлін пропонує «повітряний трансатлантичний міст» для біженців з України

Укрінформ
Крім допомоги Україні в її протистоянні російському агресору, важливим завданням є надання надійного захисту людям, які рятуються від війни.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у четвер у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам потрібен солідарний повітряний міст у межах Європи та через Атлантику. Ми маємо доставити людей безпосередньо із зовнішніх кордонів ЄС у безпеку <…> Це наше спільне завдання», - заявила Бербок.

Вона нагадала про віртуальну нараду G7, яку було проведено в четвер за її головування. На нараді було погоджено розподіл біженців у рамках Групи.

Одним із важливим завдань у цьому контексті є підтримка сусідніх з Україною держав, на які припадає основна міграційна хвиля. Особливо політик виокремила Молдову, яка демонструє «безмежну солідарну підтримку». Бербок під час нещодавнього візиту в Кишинів пообіцяла підтримку: на першому етапі ФРН забере 2500 біженців, те саме пообіцяли й інші партнери.

Країни G7 погодилися створити Групу підтримки Молдови, а також провести конференцію з посилення її спроможності протистояти новим викликам.

«Треба тримати високо світло людяності в ці темні години», - підкреслила очільниця німецького МЗС.

Міністр підкреслила, що путін в Україні робить кожного дня дедалі більші злочини. Його «військовими цілями» стають пологові будинки, лікарні, школи, театри та домівки.

«Які командири можуть віддавати наказ бомбити такі місця?!» - запитує глава німецького МЗС.

Вона зазначила, що тижнями можна чути подальші «обґрунтування» війни, подальші погрози, нові вигадки.

«Але така поведінка показує лише одне: ця загарбницька війна спрямована проти вільного духу України, але це також війна проти наших цінностей, нашої європейської свободи», - заявила Бербок.

На її переконання, НАТО має уважно сприймати погрози та зосередитися на зміцненні власної обороноздатності. Німеччина вже схвалила додаткове фінансування Бундесверу, закуповує нові літаки та посилює свою присутність на східному фланзі Альянсу.

На літньому саміті НАТО, за словами Бербок, треба обговорити, якою має бути нова стратегічна концепція Альянсу на тлі нових загроз з боку рф.

Раніше цього дня Столтенберг зустрівся з канцлером ФРН Олафом Шольцом.

Фото: ДПСУ, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-