Якби світ відреагував на вторгнення в Крим, агресії рф можна було б запобігти - Ердоган

Якби світ відреагував на вторгнення в Крим, агресії рф можна було б запобігти - Ердоган

Укрінформ
Недостатня реакція світової спільноти на окупацію Росією Кримського півострова у 2014 році призвела до нинішньої агресії росії проти України.

Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав на церемонії відкриття Анталійського дипломатичного форуму, повідомляє власкор Укрінформу.

«Якби весь Захід і весь світ підняли свій голос проти вторгнення в Крим у 2014 році, чи зіткнулися б ми із сьогоднішньою картиною? Але ті, хто мовчав про окупацію Криму, зараз вже щось говорять. Хіба справедливість діє в одній частині цього світу і недійсна в іншій частині? Що це за світ? На жаль, міжнародне співтовариство не виявило необхідної чутливості та не надало необхідної підтримки для усунення цієї несправедливості», - сказав Ердоган.

На його переконання, нинішньої російської агресії проти України можна було запобігти, якби дипломатичні інструменти раніше застосовувалися більш дієво.

«Україна залишилася одна у своїй справедливій боротьбі. Сьогодні ми стикаємося з руйнівними і болючими наслідками проблем, які можна вирішити дипломатським шляхом, якщо вчасно проявити сильну волю. Коли ми бачимо, як мирні жителі залишають свої домівки, діти, сповнені страху та тривоги, міста в руїнах, невинні гинуть, наш смуток зростає в геометричній прогресії», - сказав президент Туреччини.

Турецький лідер наголосив на тому, що війна росії проти України призвела до загострення і так значної проблеми біженців.

«Сині води Середземного моря стали могилами майже 25 тисяч мандрівників надії. За останні 10 років кількість біженців подвоїлася до 85 мільйонів. За останні 15 днів 2 млн українців стали біженцями», - сказав Ердоган.

Як повідомляв Укрінформ, перед учасниками форуму в режимі відеоконференції виступив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він закликав не вірити всьому, що каже керівництво росії та білорусі та підтримати Україно спільно міжнародною спільнотою, зокрема закривши небо та недопускаючи щонайменшого зволікання у допомозі та протидії агресору.

В Анталії 10 березня відбулася тристороння зустріч міністрів закордонних справ України, Туреччини та росії. Досягти домовленостей щодо припинення вогню та відкриття гуманітарних кордонів не вдалося, оскільки лавров на зустрічі з Дмитром Кулебою за посередеництва Мевлюта Чавушоглу, продовжував транслювати кліше російської пропаганди, запевняючи у відсутності бомбардувань

Цими днями в Белеку, що в провінції Анталія, відбувається Анталійський дипломатичний форум, який об’єднує керівників держав та урядів, міністрів, міжнародних організацій, експертів, лідерів думок для пошуку спільних рішень та відповідей на виклики сьогодення. Війна, розв’язана Росією проти України, одна з головних тем цьогорічної зустрічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-