Країни Балтії домовилися якнайшвидше від'єднатися від російської електромережі

Країни Балтії домовилися якнайшвидше від'єднатися від російської електромережі

Укрінформ
Країни Балтії уклали угоду про від'єднання від російської мережі електропостачання з подальшою синхронізацією країн Балтії з європейською мережею раніше 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на парламентського секретаря Мінекономіки Латвії Ілзе Індріксоне.

Вона розповіла про домовленість з Естонією та Литвою про те, що не варто тягнути з проєктом синхронізації до 2025 року, це можна зробити й раніше. "Міністр (економіки Латвії Яніс Вітенбергс - ред.) звернувся за підтримкою до Європи, щоб ці рішення можна було реалізувати швидше", - пояснила Індріксоне.

Чиновниця зазначила, що на передчасне від'єднання також знадобиться додаткове фінансування, але зате вже зараз це забезпечить значно більшу безпеку електропостачання.

Від'єднання країн Балтії від мережі електропостачання БРЕЛЛ, яка з'єднує Латвію, Литву та Естонію з білоруссю та росією, раніше було заплановано на 2025 рік.

Як повідомлялося, Латвія, Литва та Естонія разом з росією та білоруссю досі працюють у пострадянській системі БРЕЛЛ, в якій частота централізовано регулюється з росії. Під'єднання до континентальних європейських мереж, яке дозволить енергосистемам країн Балтії працювати в синхронному режимі з Польщею, Німеччиною та іншими країнами Європи, раніше було передбачене не пізніше 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-