Єврокомісія оприлюднила план позбавлення ЄС енергетичної залежності від росії

Єврокомісія оприлюднила план позбавлення ЄС енергетичної залежності від росії

Укрінформ
Агресія Росії проти України назавжди змінила хід історії Європи і гостро поставила питання щодо швидкого позбавлення надмірної залежності країн ЄС від імпорту російських енергоносіїв.

Про це у Страсбурзі під час пресконференції за підсумками засідання колегії Європейської комісії заявив виконавчий віцепрезидент ЄК Франс Тіммерманс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС може покласти край залежності від російського газу та надати нову енергію для Європи. Заходи з досягнення цілей 2050 року, коли будуть імплементовані, зменшать споживання газу на 30 відсотків до 2030 року. Це дорівнює 100 мільярдам кубометрів газу, який нам більше не буде потрібним. Вже до кінця цього року ми можемо замістити 100 мільярдів кубічних метрів імпорту газу з Росії, що становить 2/3 того, що ми від них імпортуємо. Це завершить нашу надмірну залежність та надасть нам простір для маневру», - сказав Тіммерманс.

Він зауважив, що усього за два тижні курс всієї європейської історії був назавжди радикально змінений. Безневинні українці, включаючи велику кількість дітей, страждають від варварських дій Росії. Вони страждають від війни, якої ніхто не хоче – ані українці, ані європейці, а також і росіяни. За словами представника ЄК, це війна однієї людини – путіна та його оточення.

«Ми маємо зробити все що можемо, щоб підтримати Україну. Україна воює за цінності, в які ми віримо і які поділяємо. Боротьба за свободу, демократію та верховенство права, проти режиму, який їх заперечує та активно намагається підірвати нас та наші цінності. Це все – про Україну, але, зрозуміло, це також про Європу. Ми маємо захистити європейські інтереси, підвищити нашу стійкість та подолати наші вразливості. Ми надто залежимо від Росії в енергетичних потребах», - наголосив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

На його переконання, головними напрямками зменшення такої залежності є розвиток поновлювальної енергетики та диверсифікація джерел постачання.

«Ми надаємо ЄС наш план, як зробити Європу незалежною від російського газу. Він базується на двох підходах. Перший – це диверсифікація постачання та вироблення більших обсягів поновлювального газу. Разом зі збільшенням обсягів імпорту LNG (зрідненого газу) ми можемо замістити 60 мільярдів кубометрів російського газу протягом наступних 12 місяців. Подвоєнням виробництва біомаси ми можемо замістити ще 80 мільярдів кубометрів, використовуючи спільну сільськогосподарську політику, щоб допомогти нашим фермерам стати виробниками енергії», - повідомив Тіммерманс.

Він зауважив, що ЄС також може наростити виробництво та імпорт поновлювального водню. 20 мільйонів тонн водню можуть замістити 50 мільярдів кубометрів російського газу. Паралельно ЄС здійснюватиме заходи із переходу до виробництва чистої енергії.

Зокрема, вже до кінця поточного року майже 25% поточного виробництва електрики в Європі буде надходити від сонячної енергії. На додаток ЄС нарощуватиме потужності офшорної вітрової генерації. 

«Деякі з цих змін не можуть відбутися протягом одного дня. Саме тому ми також маємо підготуватися до наступної зими. До жовтня газові сховища в ЄС мають бути заповнені на 90 відсотків. Єврокомісія готова підтримати спільну закупівлю газу. Ми маємо також підтримати тих, хто намагається сплатити рахунки на енергію. Наш план пропонує декілька шляхів для підтримки найбільш вразливих господарств та бізнесів в умовах сплеску цін на енергію», - додав Тіммерманс.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого 2022 року оголосив війну Україні і розпочав масштабне та варварське вторгнення із масованими обстрілами житлових районів міст та селищ України з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні сили, підрозділи територіальної оброни відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії як країни-агресора та проводить цілеспрямовану роботу із зменшення власної залежності від імпорту російських вуглецевих енергоносіїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-