Із росії виїхали щонайменше 150 журналістів після початку війни проти України

Із росії виїхали щонайменше 150 журналістів після початку війни проти України

Укрінформ
З огляду на різке погіршення ситуації для працівників незалежних ЗМІ в росії «Репортери без кордонів» (RSF) звертаються до уряду Німеччини з проханням без бюрократії прийняти на роботу журналістів, які змушені залишати рф.

Про це йдеться на сайті організації, передає Укрінформ.

За даними порталу Agentstwo, на який посилається RSF, щонайменше 150 російських працівників медіа виїхали за кордон з початку вторгнення в Україну. Ряд незалежних ЗМІ припинили свою роботу через масову державну цензуру, інші більше не повідомляють про бойові дії в Україні. Тим часом російський уряд доручив державним органам використовувати лише національну російську систему доменних імен і більше не розміщувати вебсайти на серверах за кордоном.

«Своїми драконівськими цензурними заходами Кремль змусив велику кількість незалежних журналістів втекти за кордон від початку нападу на Україну. Федеральний уряд Німеччини, а також уряди сусідніх країн повинні прийняти цих працівників ЗМІ без бюрократії та запропонувати їм захист», - сказав керуючий директор RSF Крістіан Мір. Він додав, що RSF намагається підтримати сміливих репортерів, які все ще працюють в росії, серед іншого, через використання серверів у мережі анонімізації Tor.

В умовах масової інтернет-цензури працівники медіа та користувачі в Росії все більше залежать від використання служб VPN для обходу блокування та захисту від стеження.

Як повідомлялось, 4 березня путін підписав закон, за яким працівникам ЗМІ загрожує 15 років ув'язнення, якщо вони опублікують інформацію про вторгнення в Україну, яка суперечить заявам офіційних органів. Провідні міжнародні ЗМІ припинили репортажі з росії, щоб не ставити під удар співробітників.

Росія посідає 150 місце зі 180 країн у світовому рейтингу свободи преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-